Promenadna vožnja zaprežnih kola i kočija ovoga vikenda u liburnijskom zaleđu

Autor: Marin Aničić 21.04.2023

Cilj vožnji je čuvanje tradicije držanja konja kao nekada kada je zaprežni konj bio punopravni sudionik u raznim poslovima.

Škalnica - Ove nedjelje ljubitelji kočija, zaprežnih kola i konja kreću u još jednu promenadnu vožnju. Kako nam je ispričao jedan od organizatora, Eduard Valenčić iz Lisca s kojim smo razgovarali u Škalnici gdje drži svojih šest konja i kočije, ovi su entuzijasti ove godine organizirali već šest promenadnih vožnji. Cilj vožnji je čuvanje tradicije držanja konja kao nekada kada je zaprežni konj bio punopravni sudionik u raznim poslovima, od svečanih prigoda pa do vuče drva iz šume.

Gore spomenuti entuzijasti su Eduard Valenčić, Braco Prokopović i Aldo Poklar iz Lisca, Marko Komadina iz Škalnice, Željko Barić i Mateo Milković iz Klane, Dražen Šebelja iz Studene i dva Riječana, Ivan Radošević i Mirko Ivanišević, a planiraju osnovati udrugu naziva Konjogojska udruga „Liščani“.

Ovakvim se aktivnostima konjima vraća značaj pa ih možda jednog dana ponovo vidimo i u gradovima poput onih u New Yorku koji vuku kočije i na svojim leđima nose policajce. Ovog vikenda imat ćemo priliku vidjeti četiri kočije iz Studene, Lisca, Klane, Škalnice i Škurinja koje će se okupiti u nedjelju, 23. travnja ispred Vatrogasnog doma u Klani u 8 sati.

Iz Klane će krenuti Petrolejskom cestom prema Škalnici, gdje bi trebali biti u 8:45 pa zatim u Lipi u 9:00 sati. U Rupi će se kočijaši ili kako se vole zvati „furmani“, zadržati u gostioni „Kod Vinka“ od 10:00 do 11:00 sati pa ćete tamo moći razgledati kočije i konje koji će za ovu priliku biti svečano uređeni.

Zatim idu u Permane u Staru poštu gdje ih u 12:00 sati čeka ručak. Na ručku će se zadržati sat vremena, a zatim starom cestom za Trst kreću prema Matuljima, dok u Permanima skreću za Ružiće. Ružiće i Lisac procjenjuju da bi mogli proći negdje oko 14:30 sati, a svoju vožnju završavaju u Klani u gostioni „Fojki“.

Više sa portala poduckun.net ...