Pusni četrtak, zvončarska smotra, pusni tanci - donosimo vam mići pusni vodič za ovaj tjedan

Autor: Marina Pauletić 15.02.2023

Dječje redute, smotre, koncerti, karnevali... Sve se događa ovoga vikenda!

Matulji/Rijeka – Posljednji karnevalski tjedan donosi pregršt događanja – zvončarske ophode, zadnje maškarane tance, smotre i neizostavni Riječki karneval.

Danas, 15. veljače u Domu Jušići održat će se Dječja reduta od 18 do 21 sat. Ulaz će biti besplatan, djecu će zabavljati Duo Brevis i Jože Vešmašinov, a poseban je gost mađioničar Andrej Škedel. Dječja maškarana reduta održat će se i u Dražicama, 18. veljače u 17 sati u Domu kulture Dražice.

Na Pusni četrtak pul Princip, 16. veljače, zvončari iz raznih skupina održat će zvončarsku provu. Selo polaska i završetka su Principi gdje će se zvončari okupiti 14:30, dok je u 15 sati planirana partenca. Zvončari će obahajati sela sljedećim redoslijedom: Principi, Brajani, Obadi, Mavrići, Božinići, Mavrići, Frančići i na kraju opet Principi. Istoga dana užancu će storit i Brežanski zvončari koji će obahajati Frančiće i Mihotiće. Partenca je na polne z Brezi, a obahajaju se sela sljedećim redoslijedom: Breza - Škuri potok - Gajina - Zvanovi - Dragi - uz zaobilaznicu do donjega sela pul Frančić - Frančići - Mihotići - Rukavac - Mihotići - Stari grad - Frančići - Bregi gdje se pul oštarije Kinkela ophod završava.

U petak, 17. veljače Leprinački zvončari obahajat će Tumpići i Stari grad, a ophod će započeti u 17 sati. Istoga dana u Opatiji će se održati 14. Maškarani klapski maraton i to u Sportskoj dvorani Marino Cvetković s početkom u 20 sati.

U subotu, 18. veljače glavno je događanje u najpusnoj općini – Matuljima. Održat će se 26. zvončarska smotra Općine Matulji s početkom u 11 sati na kojoj će zasvirati Mauro Staraj i La banda, Trio Asi te Jože Vešmašinov in prijateli. Veselo će u subotu biti i u Trinajstićima gdje će se u 17 sati održati 23. Ribarska fešta pul Trinajstić. U Mošćenicama, Mošćeničkoj Dragi i Kraju pobirat će se jaja, a u Harteri će se pak nakon tri godine održati Kvarnival na kojem će nastupati brojni izvođači elektro glazbe.

Nedjelja, 19. veljače rezervirana je za svjetski poznati Riječki karneval. Grad će toga dana vrvjeti događanjima, a jedno je od njih Masquerade Open Air na Titovom trgu gdje će nastupati Pablo Panda i Aldo Morro. U Mučićima će na Pusnu nedeju tradicionalno obahajati Mučićevi zvončari i maškare, dok će u Marčeljima to isto učiniti Halubajski zvončari. Jaja će se 19. veljače pobirati u Svetoj Jeleni, a u Veprincu će po pusnoj užance obahajat „muži“, „omladina“ i „zmešani“ koji će se na kraju zabaviti na pusnen tance u Sali.

Ostali pusni tanci ovoga vikenda održavat će se sljedećim redoslijedom:
- 17. veljače, Malibu band, Žejanka;
- 17. veljače, grupa Venus, dvorana Narodne čitaonice Sv. Lucija u Kostreni, 21:30 sati;
- 18. veljače, Brevis band i Jože Vešmašinov in prijateli, Dom Jušići, 21 sat.

Više sa portala poduckun.net ...