[PUSNI FOTO VREMEPLOV] Punih 55 godina od lansiranja prve rakete na Mjesec u Mošćeničkoj Dragi

Autor: Portal Poduckun 13.02.2024

Boris Valentin, Aldina Adrario, Tonči Rudan i Boris Ricman, iza: Milivoj Rubinić, Ivo Dešković i Edi Dešković, a u sredini naš prvi astronaut Marino Krnetić.

- Nakon tri tjedna rada bez radnoga vremena u različitim, uglavnom hladnim danima raketu smo ofarbali i postavili na kamion te transportirali na placu u Dragi, piše Milivoj Rubinić, prisjećajući se prvog lansiranja rakete u svemir.

Mošćenička Draga - Na Pepelnicu ove godine obilježavamo 55 godina od izgradnje i lansiranja na Mjesec prve rakete u Mošćeničkoj Dragi. O ovako velikom jubileju, koji se neprekidno održavao sve do danas, izvijestio nas je Milivoj Rubinić, jedan od aktivnih sudionika toga prvoga lansiranja iz 1969. godine.

Raketa je ispraćena isključivo draškim maškarama ženskih i muških crnaca

Izgradnja rakete odvijala se u natkrivenom dijelu restorana „Jadran“, koji je zimi bio zatvoren, a ljeti omiljen restoran i mjesto za ples uz živu glazbu. Ideja o raketi potekla je od nekoliko studenata tehničkih struka, a za izradu su bili zaduženi svi dobrovoljci, kojih je u to doba bilo mnogo.

Materijal, uglavnom lesonit i drvene gredice, dobavili smo - kao i ostalo - kako se moglo, i to uglavnom besplatnim donacijama. Alat za rad donosili smo od doma odnosno uz pomoć lokalne stolarske radionice „Baraka“ (vl. Antonijo Jurdana).

Nakon tri tjedna rada bez radnoga vremena u različitim, uglavnom hladnim danima raketu smo ofarbali i postavili na kamion te transportirali na placu u Dragi. Na prvoj fotografiji stoje od lijeva na desno: Boris Valentin, Aldina Adrario, Tonči Rudan i Boris Ricman, iza: Milivoj Rubinić, Ivo Dešković i Edi Dešković, a u sredini naš prvi astronaut Marino Krnetić.

Kako bi sve proteklo uredno, brinula se „milicija pusta“ predvođena Radetom Detanom.

Od place smo raketu transportirali - NE jednostavno - do kraja mula, praćena isključivo draškim maškarama ženskih i muških crnaca (Fotografija 2 i 3). Nas više od četrdeset 2. veljače 1969. godine osvojilo je prvu nagradu u Crikvenici.

Raketa je lansirana uz ovacije domaćih ljudi svih dobnih skupina te je uslijedio ples u hotelu „Mediteran“.

Draške maškare, 2. veljače 1969. godine, osvojile su prvu nagradu u Crikvenici
Više sa portala poduckun.net ...