[RAZGOVOR] Primorski skijaši, Dea i Lukas Šepić: ''Na skijanje uzimamo i školsku torbu“

Autor: Nikola Cvjetović 21.04.2023

Lukas i Dea Šepić

Sestra i brat, Dea i Lukas Šepić po završetku skijaške sezone zauzeli 5. i 3. mjesto u ukupnom poretku hrvatskog natjecanja u svojim uzrasnim kategorijama.

Opatija - Ljeti ćete ih vidjeti u Voloskom. Oni su tipična primorska djeca – skakuću po barkama, upijaju sunce na grotama, love ribu, vrijeme provode u kupaćim kostimima… No čim zahladi, s prvim snježnim pahuljama, njihova se destinacija boravka mijenja. Sexten, Kartitsch, Kronplatz, Sljeme, Platak, Kupres, Hintertux – samo su neka od bijelih padina, skijaških resorta koja postaju njihovi privremeni domovi.

Dea na vološćanskom mulu

Riječ je o sestri i bratu, Dei i Lukasu Šepiću iz Opatije, skijašima i članovima Ski kluba „Rijeka“, djeci koja uz ljetnu razbibrigu jednako vole i zimske radosti. Njihov marljiv rad, brojni treninzi, doveo ih je i do prvih značajnih sportskih rezultata. Dea, učenica 6. razreda opatijske osnovne škole, u kategoriji mlađih kadetkinja ove skijaške sezone zauzela je peto mjesto u ukupnom poretku u Hrvatskoj, a njezin mlađi brat Lukas, učenik 5. razreda, u kategoriji starijih dječaka bio je treći.

Visoko na postolju...

Njihov uspjeh veći je jer su tako iznimne rezultate ostvarili kao ulazno godište pa s pravom mogu dogodine očekivati i još jedan iskorak, kojem se nadaju i vesele.

Kada obuju pancerice i stave skije ne doživljavaju se kao konkurencija, iako ne kriju da vole natjecanja, nadmetati se, dokazivati se… Dea i Lukas na skije su stali sa svega tri godine, a sa sedam godina postali su članovi riječkog skijaškog kluba. Ljubav prema skijanju naslijedili su od tate, koji ih je i potaknuo u donošenju odluke o odabiru sporta.

Snježne radosti...

-- Treniramo tijekom cijele godine, a ljeti se održavaju samo kondicijske pripreme. Jeseni i proljeća provodimo na udaljenim skijalištima i glečerima, najčešće Hintertuxu, gdje ostajemo i do 10 dana. Zimi su treninzi puno češći i uz natjecanja u Cro Ski kupu i školske obaveze zna biti jako naporno. Od siječnja do ožujka traje natjecanje i tada putujemo na Sljeme, Platak, Kartitsch i Kupres. Skijanje nije jedini sport kojim se bavimo, brat i ja treniramo i judo, članovi smo Judo kluba „Liburnija“. Međutim, tijekom zimskih mjeseci na tim treninzima nismo toliko redoviti – kazala je Dea, koja baš kao i njezin brat Lukas, govori kako im je za sada najdraže skijaško priznanje njihovo prvo penjanje na postolje.

Lukas i Dea priznaju da često znaju biti umorni i da usklađivanje školskih i sportskih obaveza često nije ni jednostavno ni lako.

-- Mama nam pomaže da nadoknadimo sve školske zaostatke, ali i mi znamo da kada spremamo skijašku torbu da sa sobom moramo uzeti i školsku. Nakon treninga obično pišemo zadaću i učimo. Za sada uspijevamo biti odlični učenici, a u svemu su nam podrška i učitelji koji imaju razumijevanja za izostanke, objašnjavaju opatijski skijaši kojima je skijaški uzor tata, i sam učitelj skijanja i veliki zaljubljenik u ovaj zimski sport.
I Lukas i Dea kažu kako je njihov skijaški plan dogurati do međunarodnih FIS utrka. Ipak, ako ih pitate što jednog dana žele postati, Dea odgovara „dizajnerica interijera“, a Lukas „direktor banke“. U međuvremenu, gotovo sigurno, za Šepiće ćemo čuti kako se „uspinju“ na skijaška postolja.

VIDEO

[RAZGOVOR] Damir Batistić brojnim izložbama i predavanjima vrijedno čuva sjećanje na Domovinski rat

Razgovori z dihun / PodUčkun.net

Više sa portala poduckun.net ...