Riječki osnovnoškolci upoznaju projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“

Autor: Marina Pauletić 22.03.2024

Predstavljana Projekta, primjerena učenicima osnovnih škola, odražavaju se u sklopu obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana voda.

Rijeka – U tjednu obilježavanja Svjetskog dana voda KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. započeo je predstavljanje projekta Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka za učenike osnovnih škola na području aglomeracije Rijeka.

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana voda održava se pod nazivom „Voda za mir“, a mini predstavljanja projekta održala su se za učenike OŠ-SEI Dolac, OŠ Nikola Tesla, OŠ Brajda i OŠ Centar.

Tom prigodom osnovnoškolcima podijeljene su i edukativne brošure izrađene u sklopu EUPAR projekta „Zvirko i Dobrica za čistu vodu“ .

Sva navedena predstavljanja održala u prostorima Komandnog centra i crpne stanice Zvir u svrhu upoznavanja učeničke populacije o svrsi i važnosti Projekta te što on znači za njihovo odrastanje i daljnji život u zajednici u smislu važnosti očuvanja vodnih resursa. U sklopu predstavljanja, učenici su imali prilike razgledati izvorište Zvir te tom prigodom doživjeti jedinstvene zvukove podvodnog osluškivanja izvorišta.

Povodom ovih predstavljanja direktor KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. Andrej Marochini je izjavio: „Sretan sam što su se i osnovnoškolci imali prigodu upoznati sa, vjerujem, vrlo značajnim projektom za našu zajednicu, njenim ciljevima i važnošću očuvanja izvorišta za budućnost svih nas. Provedba ovako opsežnog, ali za buduće generacije važnog projekta zahtijeva izazovne, dugotrajne radove na nekima od najfrekventnijih gradskih lokacija, stoga ovim putem želim još jednom zahvaliti svim građanima na dosadašnjem strpljenju. Iako je dosta dijelova grada trenutačno privremeno zatvoreno za promet, ovaj projekt će osigurati kvalitetu vodne usluge te podići komunalni i životni standard korisnika“.

Predstavljanja je na jednostavan, primjeren način u ime tvrtke KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. održala Mateja Sinčić Pisnjak te je tom prigodom istaknula: “Vjerujem da je našim osnovnoškolcima bilo korisno i zanimljivo doznati više o važnosti vode, od kuda nam voda dolazi i kamo ide, ali i upoznati se o samom Projektu. Primijetili smo da sa velikim zanimanjem slušaju predstavljanje našeg Projekta što nam daje dodatnu snagu i optimizam za rad sa novim, budućim generacijama po pitaju važnosti očuvanja voda.“

Projekt EUPAR, među ostalim, usmjerava pažnju na informiranje šire javnosti, posebno stanovnika aglomeracije Rijeka, o aktivnostima koje se provode u okviru projekta te o prednostima koje projekt donosi svim građanima Aglomeracije. U tom kontekstu, jedan od ciljeva projekta je posebno se fokusirati na edukaciju učenika osnovnih škola tijekom trajanja Projekta. Uključivanjem osnovnoškolaca u informacijske kampanje o projektima poput EUPAR-a, djeca uče o važnosti održivog razvoja, zaštite okoliša i važnosti suradnje unutar zajednice koji su dio širih obrazovnih ciljeva koji promiču ekološku pismenost.

O projektu

Projektom „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ je predviđena izgradnja uređaja drugog stupnja pročišćavanja otpadnih voda u Rijeci na lokaciji Delta, gradnja i rekonstrukcija oko 217 kilometara kanalizacije i 125 crpnih stanica. Uz to, izvodit će se radovi na oko 100 kilometara javne vodoopskrbe u Rijeci i Kastvu te općinama Viškovo, Čavle i Jelenje koji čine područje aglomeracije Rijeka.

Financiranje projekta

Projekt “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka” vrijedan je 233.799.649,88 EUR (bez PDV-a), a sufinancira ga Europska unija u visini do 166.772.643,17 EUR (bez PDV-a), što čini 71,33% troškova. Sredstva Europske unije osigurana su kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014.-2020.
Preostali dio vrijednosti projekta u visini od 67.027.006,70 EUR, odnosno 28,67%, osigurava se iz nacionalnih sredstava za sufinanciranje troškova projekta. Pri tom Republika Hrvatska putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode osiguravaju isti iznos novčanih sredstava, svaki po 24.575.451,99 EUR. Preostalih 17.876.102,73 EUR nacionalnih sredstava osigurava KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. putem dugoročnog financijskog kredita.

Više sa portala poduckun.net ...