SDP Opatija: „Oni koji su glasali za devastaciju opatijskog prostora, danas najglasnije prozivaju“

Autor: Nikola Cvjetović 17.07.2023

Novi Zakon o pomorskom dobru umjesto „najbržeg prsta“ prilikom dodjele koncesije vrednuje najbolju ponudu, što je pomak na bolje, no i dalje stoje primjedbe koje nažalost nisu uvrštene u konačni tekst, napominju opatijski SDP-ovci.

Opatija – Tema upravljanja pomorskim dobrom nikada nije bila aktualnija nego sada, što potvrđuju i brojne reakcije što su uslijedile nakon nedavnog osvrta koji sam kao gradonačelnik Opatije dao na situaciju s koncesijskim odobrenjima. Nakon dugih godina čekanja, nova zakonska regulativa usvojena je u petak, no činjenica da smo još jedno ljeto dočekali s kaotičnim i arhaičnim rješenjem za koncesijska odobrenja, koje je uzrok ne samo dugotrajne procedure i kašnjenja u opremanju plaža, već i uzrok velikih gubitaka za lokalne proračune diljem naše obale, uzrokovala je i brojne probleme u pripremi za tekuću sezonu. Novi Zakon o pomorskom dobru umjesto „najbržeg prsta“ prilikom dodjele koncesije vrednuje najbolju ponudu, što je pomak na bolje, no i dalje stoje primjedbe koje nažalost nisu uvrštene u konačni tekst. Ipak, uz pojačani medijski interes, uspjeli smo doći do rješenja za problem koji je lokalnu samoupravu mučio već dugi niz godina i koji je prouzročio značajnu štetu za lokalnu samoupravu, same koncesionare, kao i obalni pojas. Sad se samo nadam da donošenje Pravilnika i Uredbe za primjenu novog Zakona neće trajati godinu dana da nam i sljedeća turistićka sezona po pitanju koncesijskih odobrenja ne bude još problematičnija, naveo je gradonačelnik Opatije i predsjednik GO SDP-a Opatija Fernando Kirigin u današnjem priopćenju za medije ove stranke.

Kirigin se zahvalio i svim medijima, kako lokalnim portalima, tako i nacionalnim televizijskim kućama, koje su reagirale i prepoznale da se radi o temi od širokog značaja. Vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Grada Opatije Kristian Tončić dodao je da je jednako značajan „muk“ koji se pojavio u određenom mediju koji je nekada bio jedan od glavnih branitelja javnog prostora i lokalnih interesa.

- Vremena se mijenjaju, a jednako tako valjda i uređivački kriteriji, pa tako Novi list nema mjesta za gradonačelnika Opatije i temu od nacionalnog interesa, već s objavom priopćenja koje je završilo u svim lokalnim i nacionalnim medijima čeka više od tjedan dana – do trenutka kada je prestalo biti aktualno jer je Zakon već usvojen. Ispada da sami novinari koji su prenijeli izjave gradonačelnika – s debelim zakašnjenjem – nisu sami čitali svoje novine i vidjeli da su „zakasnili“. Ne čudi možda da nije bilo prostora za ovu temu, jer čim se uputi kritika Vladi, a posebno ministru Olegu Butkoviću, iz „naftalina“ vadi lokalnog HDZ-ovog vijećnika Marka Ćorića i daje mu čitave stranice prostora da širi očite laži o radu gradske uprave i vladajuće koalicije na čelu sa SDP-om. U više od dvije godine ovaj medij nije napravio razgovor s gradonačelnikom Kiriginom, ali zato vrlo često na njegovim stranicama možemo naći bivšu vladajuću garnituru. Možda je razlog i u tome da su se nekada trošile više stotina tisuća kuna godišnje na „dotacije“ Novom listu, a danas to više nije slučaj? Ali, onda i za to postoji prikladan termin, a taj svakako nije „objektivno izvještavanje javnosti“, poručio je Tončić.

Marko Ćorić, izgleda, vodi se onom teorijom da „tisuću puta ponovljena laž postaje istina“, stoga krivnju za prekomjernu izgradnju u Opatiji pokušava svaliti na aktualnu gradsku vlast, iako je on jedini gradski vijećnik iz sadašnjeg vijećničkog saziva koji je direktno involviran u donošenje prostorno-planske dokumentacije koja je uzrok ovog stanja u prostoru jer se je kao dio tadašnje vlasti za istu zalagao i za istu glasao. Da posebno ne navodimo namjerno odugovlačenje oko izmjene planova čime se dodatno doprinijelo betonizaciji za vrijeme prošlog mandata kada su Opatijom zajednički vladali HDZ i Ivo Dujmić. Tada se otezalo s izmjenom prostorno-planske dokumentacije, tada su predane stotine „bianco“ zahtjeva, koji se danas samo „vade iz ladica“ i pojavljuju u prostoru. Zaboravlja pritom da je upravo Fernando Kirigin kao predsjednik Gradskog vijeća i predsjednik Odbora za prostorno uređenje, planiranje i zaštitu okoliša, vodeći koaliciju SDP-a i partnera, donio izmijenjeni Prostorni plani i UPU kojim su usvojeni najrigorozniji uvjeti za novu izgradnju. Upravo zato po novom planu praktički nema novih izgradnji, a po „Dujmićevo – Ćorićevom“ ih ima na stotine. Vjerujem da Marko Ćorić to dobro zna, jer 18 godina je član Gradskog vijeća i sudjelovao je u donošenju svih planova koji su u tom razdoblju doprinijeli devastaciji opatijskog prostora. Na kraju bih samo nadodao da je Marko Ćorić iz nekog svog protesta dao prije osam i više mjeseci usmenu ostavku na mjesto člana Odbora za prostorno uređenje, planiranje i zaštitu okoliša. No, kad je tu istu ostavku trebao formalizirati brzo je odustao. Očito da Ćorić samo izvodi neiskrene preformanse za jedan mediji kako bi se ga moglo prenositi, zaključio je Vidaković.

Više sa portala poduckun.net ...