Sezona kupanja i krađe na plaži - oprezno građani!

Autor: Portal Poduckun 23.06.2023

Foto: arhiva

U većini slučajeva kradljivci koriste nepažnju građana i njihov boravak u moru te im otuđuju predmete ostavljene bez nadzora.

Rijeka/Opatija - Policija je u proteklih nekoliko dana zaprimila sedam prijava o počinjenju kaznenih djela krađa na plažama. Riječ je o krađama torbi i naprtnjača s različitim predmetima koje su ostavljene bez nadzora na plažama na otoku Krku, Rabu, Opatiji i Kantridi u Rijeci.

Na plažama u Krku, Malinskoj i Baški nepoznati počinitelj otuđio je naprtnjače (ruksake) s novcima, mobitelima, odjećom, ključevima, kao i drugim vrijednim predmetima šestero stranih državljana ( Slovenija, Italija, Mađarska i tri državljana Njemačke), a koji su ga ostavili bez nadzora i otišli se kupati u more.

Takvim načinom su oštećen je državljanin Srbije kojem je iz ruksaka otuđen novčanik na plaži na Kantridi u Rijeci, a isto tako i njemačkom i hrvatskom državljaninu na plažama u Opatiji i na otoku Rabu.

Materijalno je oštećeno devet osoba za oko 3900 eura.

Opisani događaji još jednom potvrđuju kako kradljivci koriste nepažnju građana i njihov boravak u moru te im otuđuju stvari ostavljene bez nadzora. Najčešći predmeti krađa su novčanici s novcem i mobiteli, ali i nakit, ključevi vozila ili apartmana, sunčane naočale i dr.., odnosno, počinitelji ne biraju predmete koji im se nađu pri ruci.

U cilju smanjenja mogućnosti nastanka ovakvih i slični kaznenih djela krađa te izazivanja neugodnosti tijekom boravka na plažama i ovom prilikom podsjećamo građane na neke od korisnih savjeta kako zaštititi svoju imovinu:

- na plažu ne nosite vrijedne predmete i dragocjenosti, osobito veće novčane iznose, nakit i vrijednu foto- video opremu,
- torbe, ključeve, mobitele, foto-aparate, video kamere i dr.) na plaži ne ostavljajte bez nadzora – ako ste spriječeni neka ih pripaze prijatelji ili poznanici,
- ne provjeravajte učestalo novac i vrijedne predmete, time kradljivcima skrećete pozornost na sebe i svoje stvari,
- dokumente i novac ne držite zajedno,
- na plažu ponesite onoliko novca koliko vam je potrebno za sitne troškove (sok, kava, sladoled…),
- ako do plaže dolazite osobnim vozilom zatvorite sve prozore i zaključajte vrata vozila, u vozilu ne ostavljajte vrijedne predmete,
- ako dolazite biciklom – osigurajte ga vežući za drvo, ogradu …,
- ključeve apartmana, soba, vozila i sl. koji sadrže nazive i brojeve apartmana i soba te registarsku oznaku vozila, spremite na mjesto koje nije dostupno tuđim pogledima,
- ako ste pokradeni, pozovite odmah policiju na broj 192!

Više sa portala poduckun.net ...