Siječanj, veljača i ožujak u Primorsko-goranskoj županiji ukupno bolji i od 2022. ali i 2019. godine

Autor: Sanja Monar 04.04.2023

Foto: Nereo Crnić

U prva tri mjeseca ostvareno je gotovo 445 tisuća noćenja, što je 26% više nego 2022. godine, te čak 31% više u odnosu na 2019. godinu

Opatija - Na području Primorsko-goranske županije u ožujku je ostvareno nešto više od 186 tisuća noćenja što je 14% više u odnosu na prošlogodišnji ožujak te 20% više u odnosu na ožujak 2019. godine. Najviše noćenja ostvareno je na području Opatije i Rijeke, a obje se destinacije prema ukupnom ostvarenom turističkom prometu nalaze u „Top 10“ destinacija Hrvatske!

„Tijekom ožujka ali i ukupno tijekom sva tri prva mjeseca ove godine, turistički promet s većine nama najvažnijih emitivnih tržišta je porastao. Tradicionalno najveći broj noćenja u predsezoni ostvarili su domaći gosti, a slijede ih gosti iz Austrije, Slovenije, Njemačke, Italije i Mađarske. Ono što je zaista vrlo dobra vijest je da su nam se u odnosu na prošlu i 2019. godinu definitivno vratili gosti iz Italije. Primjerice, oni su ovog ožujka ostvarili 35% više noćenja nego 2022. godine te gotovo jednak broj noćenja kao i 2019. godine, a gotovo jednako stanje je i kada govorimo o prva tri mjeseca“, izjavila je dr.sc. Peršić Živadinov.

U prva tri mjeseca ostvareno je gotovo 445 tisuća noćenja, što je 26% više nego 2022. godine, te čak 31% više u odnosu na 2019. godinu. U hotelima je ostvaren najveći broj noćenja, više od 200 tisuća, što je za 16% više nego u istom razdoblju 2022. godine. Slijedi obiteljski smještaj s preko 135 tisuća noćenja, što je za 17% više nego 2022. godine, te kampovi u kojima je ostvareno više od 30 tisuća noćenja, što je gotovo na razini prošle godine.

Što se tiče tržišta, poredak je vrlo sličan kao i onome iz ožujka: domaći gosti su najbrojniji, u prva tri mjeseca ostvarili su 2% više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, a slijede ih gosti iz Austrije, Slovenije i Njemačke.

Najave za produženi vikend Uskrsa

Prema informacijama turističkih djelatnika, najave za produženi vikend Uskrsa na području Primorsko-goranske županije su odlične. Očekuje se oko 30 tisuća dolazaka i 100 tisuća noćenja, što je za 2% više nego li prošlog Uskrsa koji je terminski padao nešto kasnije tj. sredinom travnja. Bit će otvoreno oko 90 hotela i 18 kampova. Najviše noćenja ostvarit će se u hotelima, zatim u obiteljskom smještaju i kampovima. Privatni iznajmljivači očekuju nešto više gostiju nego lani, prema najavama kod njih će se ovog Uskrsa ostvariti za oko 2% više noćenja. I u kampovima će prema najavama biti ostvareno 6% više noćenja u usporedbi s prošlogodišnjim produženim uskršnjim vikendom. Sudeći po trenutnim najavama, otok Krk i Opatijska rivijera bit će najtraženije uskršnje destinacije.

Više sa portala poduckun.net ...