SJAJNA VIJEST Ustavni sud ukinuo postojeću Uredbu o spajanju vodovoda – Liburnijske vode za sad ostaju samostalne

Autor: Nikola Cvjetović 07.02.2023

Ervino Mrak

- Mi imamo sve uvijete da ostanemo samostalni, tako da bitka za nas i dalje traje, poručio je Ervino Mrak, direktor Liburnijskih voda.

Ičići - Ustavni sud donio je odluku kojom se mora donijeti nova, korigirana, Uredba o uslužnim područjima, čime je Vladu RH natjerao da prihvati korekcije na koje su ih upozoravale broje tvrtke nezadovoljne Uredbom.

U ovom ustavnosudskom postupku predlagatelji među kojima je bila i tvrtka Liburnijske vode isticali su prigovore formalne i materijalno pravne naravi, a većinu je ustavni sud i prihvatio.

Zadovoljni mogu biti i (grado)načelnici...

- Mislim da je ovo velika stvar. Ovo pokazuje da se moglo stići do pravice. Nova uredba znači da će donijeti korekcija prema našim žalbama. Mi imamo sve uvijete da ostanemo samostalni, tako da bitka za nas i dalje traje, poručio je Ervino Mrak, direktor Liburnijskih voda.

- Zadovoljan sam što je Ustavni sud prihvatio sve argumente koje je u ustavnoj tužbi istaknulo naše društvo, a koje smo svi mi čelnici Liburnije branili ukazujući na neprihvatljivost donesene Uredbe. Vjerujem da će Vlada RH prihvatiti Odluku Ustavnog suda te da će u najskorijem roku donijeti novu uredbu kojom će potvrditi samostalnost i održivost Liburnijskih voda čime će biti zaštićena sva višegodišnja ulaganja u sustav vodoopskrbe i odvodnje u našem kraju. To će omogućiti da i nadalje samostalno odlučujemo o daljnjim ulaganja u sustav vodeći računa o potrebi naših stanovnika, prokomentirao je opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin.

Draški načelnik Riccardo Staraj istaknuo je da je trud Liburnijskih voda i svih čelnika jedinica lokalne samouprave na Liburnije opravdan i da je istina dobila svoj smisao.

- Liburnijske vode su zdravo poduzeće s puno kapitalnih projekata i ovaj scenarij na za nas kao zajednicu - izvanredan. Dobar je i radi samih zaposlenika, a ne postoji ništa ljepše nego imati svoje samostalno poduzeće i držati poslovanje u okvirima lokalne zajednice. Ako ćemo povlačiti paralele onda je za Dragu bolje da je samostalna, nego u aglomeraciji... Mi smo, naravno, očekivali pozitivan ishod, ali ovako brz odgovor od strane Ustavnog suda koji je išao u našu korist me je ostavio bez teksta. Ovo je poruka za sve druge, da je uvijek potrebno tražiti svoja prava, a ovakvi primjeri to i potvrđuju, dodao je Staraj.

- Ovo je veliki uspjeh za Liburnijske vode, ali i sve nas. Ustavni sud je potvrdio da nije bilo uvjeta da ih se spoji s riječkim VIK-om. Sada će ponovo biti ispunjeni preduvjeti za nastavak ulaganja i velikih EU projekata koji su bili na čekanju zbog ove situacije. Loše pripremljena spajanja znaju imati negativne utjecaje na krajnje korisnike. Tako smo svjedoci spajanja HEP-a kao i centraliziranog prikupljanja otpada, koji u konačnici korisnicima nisu donijeli dobrobit, poručio je Bojan Simonič, načelnik općine Lovran.

Tuđe nećemo, svoje ne damo – Radnici Komunalca i Liburnijskih voda transparentom protiv pripajanja riječkom ViK-u prije godinu dana

- Mislim da svi skupa moramo biti zadovoljni s odlukom koju je donio Ustavni sud RH, koji je uvažio brojne argumente koje su u ustavnosudskom postupku istaknule Liburnijske vode, ali i drugi. U našem slučaju, Sud je time potvrdio da nije bilo valjanih kriterija da se Liburnijske vode pripoje riječkom VIK-u, što smo mi kao suvlasnici društva otpočetka tvrdili. Na cijeloj Liburniji sve jedinice lokalne samouprave su kroz ovo naše zajedničko društvo već uložile značajna sredstva u sustav vodoopskrbe i odvodnje, a smatram da će se daljnja ulaganja najbolje izvršavati ukoliko mi i dalje budemo odlučivali na koji će to način biti. Nadam se da će Vlada RH sve do sada istaknute argumente prihvatiti te da će nova Uredba ipak biti bolje pripremljena i na koncu za nas pravednija, posebice stoga što Liburnijske vode zadovoljavaju sve kriterije da i dalje ostanu samostalno trgovačko društvo, zaključio je Kinkela.

Podsjetimo, tvrtka Liburnijske vode d.o.o., temeljem Uredbe o uslužnim područjima i udruživanju javnih isporučitelja vodnih usluga, lani se je trebala pripojiti aglomeraciji na čelu s VIK-om Rijeka, koja pokriva Rijeku i riječki prsten te Gorski kotar. Riječ je o procesu spajanja vodnih područja koji je započeo još 2014. temeljem obaveza koje je Hrvatska preuzela u pregovorima s Europskom komisijom. Proces je formaliziran 2019. godine usvajanjem Zakona o vodnim uslugama, a rezultat je Uredba koju je Vlada RH donijela 30. prosinca 2021. godine. No, ovo odlukom Ustavni sud je odgodio prestanak važenja Uredbe do isteka roka određenog u izradi odluke, tj, do 15. srpnja 2023. do kada Vlada RH mora donijeti novu Uredbu jer će u protivnom ukinuta Uredba prestati važiti.

Uskoro opširnije...

Više sa portala poduckun.net ...