Slikovnica i pjesma za Svjetski dan sindroma Down – vidimo sE

Autor: Sanja Tumara 19.03.2023

Dana 21. ožujka obilježava se Svjetski dan sindroma Down, a Udruga za sindrom Down - Rijeka 21 ove godine ima velik projekt - izdavanje interaktivne slikovnice i pjesme "vidimo sE". Slikovnica će biti predstavljena 20. 3. u Centru Gervais.

Opatija – Dana 21. ožujka obilježava se Svjetski dan sindroma Down, a Udruga za sindrom Down - Rijeka 21 ove godine ima velik projekt - izdavanje interaktivne slikovnice i pjesme "vidimo sE". Uz Udrugu za sindrom Down – Rijeka 21, nositelji projekta “vidimo sE“ ove su godine OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“, Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke i Prirodoslovna i grafička škola.

“Svi smo različiti, svi smo posebni…svijet ne bi bio tako lijep da smo svi isti. Različitost je najveće bogatstvo koje možemo imati…“ Zaključak je to slikovnice viđen dječjim očima, uobličen u riječi koje vrijede zapravo za cjelokupno čovječanstvo. Slikovnica ima i audio zapis koji će uz pjesmu biti dostupan putem QR koda na kraju knjige.
Slikovnica je posebna jer su sadržaj i ilustracije osmislila djeca 2. i 3. razreda PŠ Ičići uz učiteljicu Ljerku Knežević - likovi su životinje koje su po nečemu različite, posebne.
Posebnost je da je sadržaj svojom rukom ispisala djevojčica s poteškoćama u razvoju. Slikovnicu prati nosač zvuka s pjesmom „vidimosE“ (autor teksta i glazbe Karolina Hauptfeld) za što je zaslužna Glazbena škola u suradnji s Aleksandrom Valenčićem, zaduženim za aranžman. Niz profesora i učenika uz zbor škole daju doprinos pjesmi kroz svoj osebujan glazbeni izričaj.

Učenici Prirodoslovno grafičke škole uz podršku svojih mentora nesebično su dali doprinos za pripremu, obradu i tisak slikovnice. U školi se snima i audio zapis u "gluhoj sobi" za osobe koje imaju poteškoće s vidom pa će priča biti dostupna i na taj način. Grupa učenika će fotografijama popratiti upravo ljepotu u različitosti i emociju koju donosi cjelokupan projekt.
Kako bi još više približili pojam inkluzije neovisno o različitostima, potaknuli toleranciju i prihvaćanje novi dizajn na majicama je slovo E koje u sebi nosi niz malih slova E isisanih dječjim rukama. Slova nose tri ili četiri crtice, upravo iz razloga da se približi zajedništvo u različitosti. Inkluzija nije privilegija, inkluzija je pravo. Slogan je to koji Udruga koristi već dugi niz godina kako bi zaživio….

- Senzibilizirati društvenu zajednicu prema osobama s poteškoćama, poticati stvaranje okruženja u kojem će svi ljudi prepoznati i prihvatiti vrijednosti i dignitet osoba s poteškoćama, kao i stvaranje programa podrške koji podižu svjesnost o inkluziji jedno je posebno “putovanje”. Stigmatizacija “različitosti“ i postavljanje inkluzije kao privilegije, a ne prava, problematika je koja se provlači već generacijski kroz društvo. Stoga smo neizmjerno zahvalni što na našem putovanju stvaranja slikovnice od slova do tiska koja kao glavnu poruku iznosi prihvaćanje i življenje različitosti, uobličavanje pjesme „vidimosE“ kroz note i glas - mi za to imamo prekrasne partnere koji naše ciljeve čine vidljivima. VidimosE nije samo pusta izreka, to je ujedno poruka koja nosi posebno značenje i ima svoju dubinu. VidimosE u našoj slikovnici, vidimosE u riječima i notama pjesme, vidimosE jer je to naša misija…

Veliki projekt interaktivne slikovnice i istoimene pjesme „vidimo sE“ svoju promociju imat će 20. ožujka u 18 sati u Centru Gervais u Opatiji, a iz Udruge pozivaju sve da dođu, podrže različitost i uveličaju svojim prisustvom ovo događanje.

Na videu pogledajte novu pjesmu Udruge za sindrom Down - Rijeka 21:

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...