Štrajk KD Čistoća: Radnicima ponuđena 15 posto veća plaća, oni traže 30 posto

Autor: Nikola Cvjetović 20.09.2023

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović je izjavio da je ponuđeno povećanje plaća i materijalnih prava od plaće za rujan za 15 posto. Naveo je kako je neizvedivo povećanje plaća od 30 posto.

Rijeka - Radnici riječkog Komunalnog društva Čistoća jutros su pokrenuli štrajk nezadovoljni visinom plaća. U štrajk su krenuli spontano, bez organizacije sindikata, a njihov je zahtjev povećanje neto plaće za 30%. Zbog svega navedenog sazvana je i izvanredna konferencija za novinare. Riječki gradonačelnik Marko Filipović sazvao je, i sa suradnicima održao, hitni sastanak s predstavnicima sindikata KD Čistoća i predstavnicima radnika.

O razgovorima koji su na sastanku vođeni, medije su izvijestili gradonačelnik Filipović, direktor KD Čistoće Bojan Jurdana i pročelnica nadležnog Upravnog odjela za komunalni sustav i promet Maja Malnar.

„Od strane Uprave KD Čistoća i mene kao gradonačelnika u pregovorima s predstavnicima sindikata i radnika ponuđeno je povećanje plaće radnicima Čistoće u iznosu od 15% neto i to već za plaću za rujan. To je trenutno iznos povećanja koji možemo zajamčiti uz napomenu da nastavljamo s pregovorima o daljnjem povećanju materijalnih prava i uvjeta rada radnika Čistoće. Žao mi je što je do ove situacije uopće došlo jer je komunikacija sa sindikatima i do sada bila poprilično intenzivna, a i za danas je bio predviđen sastanak na kojem bismo im iznijeli ove prijedloge o povećanju plaće. Nadam se da će radnici prihvatiti našu ponudu, uz jasnu poruku da do kraja godine nastavljamo s pregovorima kako bismo pronašli rješenje kako da u idućoj godini materijalna prava radnika još više rastu. Svjesni smo toga da su plaće male, da živimo u vremenu galopirajuće inflacije i nastavit ćemo raditi na pronalaženju rješenja za što bolje uvjete i plaće radnika“, istaknuo je riječki gradonačelnik Marko Filipović i dodao kako se nada da će radnici prihvatiti ponuđene uvjete i u najskorijem vremenu se vratiti na posao.

Direktor KD Čistoća Bojan Jurdana istaknuo je, prema atmosferi na sastanku s predstavnicima sindikata i radnika, kako vjeruje da će se radnici složiti s ponuđenim uvjetima te kako će se ova situacija riješiti do kraja dana. Na novinarsko pitanje o visini plaća radnika u Čistoći odgovorio je kako se plaće za radnike i vozače kamiona kreću od 690 do 1300 eura, ovisno o radnom mjestu, broju odrađenih sati, broju prekovremenih sati, smjenama, noćnom radu i sl.

„Svjesni smo činjenice da su plaće u javnom sektoru niske, pogotovo u komunalnim djelatnostima i želio bih napomenuti kako smo u posljednjih godinu dana po pitanju uvjeta rada napravili koliko smo bili u mogućnosti. Materijalna prava radnika u pregovorima sa sindikatima kontinuirano su dizana. Predstavnici sindikata u svakom su trenutku bili upoznati sa stanjem i aktivnostima koje se provode. Govorim o povećanju neoporezivog dodatka, učinkovitosti i toplom obroku. Nastavit ćemo u skladu s našim mogućnostima tako i nadalje“, rekao je Jurdana.

Sastanku s predstavnicima radnika i sindikata prisustvovala je i pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav i promet Grada Rijeke Maja Malnar koja je istaknula kako je cilj svih uključenih da grad bude čist i da KD Čistoća normalno funkcionira. Dodala je kako uz povećanje plaće od 15% radnicima ova ponuda uključuje i povećanje plaće od 7% radnicima na administrativnim poslovima u KD Čistoća te kako vjeruje da će se do kraja godine uspješno obaviti pregovori s predstavnicima radnika i sindikata vezani uz sklapanje novog kolektivnog ugovora.

Po održanom sastanku u Gradu, predstavnici sindikata i radnika o ovome će tijekom dana obavijestiti radnike Čistoće te se očekuje prihvaćanje ovih ponuđenih povećanja plaća te povratak radnika na posao.

Više sa portala poduckun.net ...