Studeni Kvarner uvodi u rekordnu posezonu i turističku godinu!

Autor: Marina Pauletić 05.12.2023

Foto: arhiva

U studenome, najviše noćenja ostvarili su domaći gosti - oko 45.000 noćenja.

Opatija/Rijeka - U Primorsko-goranskoj županiji je u studenom ostvareno gotovo 150 tisuća noćenja što je za 3% više od studenog 2019. godine te na razini studenog prošle godine.

„Po svemu sudeći Kvarner će ovu godinu završiti s rekordima u turističkom prometu. Posezona je za sada, prema noćenjima u komercijalnom smještaju, za 12% bolja od 2019., te 5% bolja od 2022. godine. U cijeloj ovoj priči o nevjerojatno dobrim rezultatima u pred- i posezoni možemo reći da je gotovo pa najvažniji podatak kako se u smještaju s 4 i 5 zvjezdica u ovogodišnjoj posezoni ostvarilo 42% od svih noćenja. Zahvaljujući vrlo dobroj suradnji kvarnerskog turističkog gospodarstva, nastavljamo dugogodišnji trend u porastima noćenja, i to posebice u pred- i posezoni. Kada podvučemo crtu, vidimo da smo uspjeli u razvoju Kvarnera odnosno Primorsko-goranske županije kao cjelogodišnje održive destinacije“, izjavila je direktorica dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

U studenome, najviše noćenja ostvarili su domaći gosti - oko 45.000 noćenja, a slijede ih gosti iz Austrije, Slovenije, Njemačke i Italije. Kod smještaja najtraženiji su bili hoteli u kojima je ostvareno više od polovice svih noćenja na županiji, slijedi obiteljski smještaj te kampovi. Kod subregija, poredak prema broju ostvarenih noćenja tijekom studenog je sljedeći: Opatijska rivijera, Riječki prsten, otok Krk, Crikveničko-vinodolska rivijera, Cresko-lošinjski otoci, Gorski kotar i Rab. Najposjećenije destinacije bile su Opatija, Rijeka, Mali Lošinj i Crikvenica.

U prvih jedanaest mjeseci ostvareno je nešto više od 3,1 milijun dolazaka i 18,1 milijun noćenja, odnosno 5% više dolazaka i 1% više noćenja nego li prošle godine. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, gotovo trećinu inozemnih noćenja na Kvarneru, a slijede ih gosti iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Mađarske, Italije, Češke i Poljske. Poredak prema broju ostvarenih noćenja od početka godine kod subregija je sljedeći: otok Krk (koji nosi 35% svih noćenja na Kvarneru), Cresko-lošinjski otoci, Crikveničko-vinodolska rivijera, otok Rab, Opatijska rivijera, Riječki prsten i Gorski kotar. Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u obiteljskom smještaju (7,8 milijuna), kampovima (gotovo 4 milijuna) te hotelima (3,3 milijuna). I kada je riječ o cijeloj godini, trend potražnje za smještajem visoke kategorije je vidljivo prisutan - 38% više noćenja bilježe objekti s 5 zvjezdica u odnosu na 2019. godinu.

Više sa portala poduckun.net ...