Sustav je počeo pucati - u "srcu" sezone skraćuje se radno vrijeme

Autor: Nikola Cvjetović 08.08.2023

I dok se zakonodavci sa svojim „čarobnim štapićem“ igraju s radnim vremenom, umjesto da tržištu prepuste da regulira tko će i kada raditi, mogli su umjesto toga propisati i zakonski uvišestručiti cijenu rada nedjeljom i blagdanom.

Opatija - Na polovici ljeta sustav je počeo pucati. O tome svjedoči i novo radno vrijeme Trgovine Krk u naselju Kosovo na čijim se vratima našla poruka „Radno vrijeme – iznimno zatvoreno od utorka do utorka, od 8.8. do 15.8. – Zatvoreno“. Nedostatak radne snage očit je i ovog ljeta po brzini usluge i skraćivanju radnog vremena. Da u srcu sezone moraju smanjiti broj svojih usluga, zatvoriti restoransku kuhinju jer nemaju dovoljno kadrova, priznaju i neki opatijski ugostitelji.


S druge strane udruga Glas poduzetnika apelira na čelnike JLS-a da proglase za Velu Gospu sajamske dane kako bi time trgovcima otvorili mogućnost rada blagdanom. Pronašli su način kako onima koji imaju radne snage omogućiti da rade, dozvoliti da zarade.


I dok se zakonodavci sa svojim „čarobnim štapićem“ igraju s radnim vremenom, umjesto da tržištu prepuste da regulira tko će i kada raditi, mogli su umjesto toga propisati i zakonski uvišestručiti cijenu rada nedjeljom i blagdanom. Za vjerovati je da bi se tada našli i ljudi i novac za takav rad jer posla u turističkoj sezoni ima, bar ako je suditi prema broju turista koji odmaraju na našoj obali.

Više sa portala poduckun.net ...