Suzana Šturm-Kržić: Postajem baka na puno radno vrijeme!

Autor: Elena Vidović 02.05.2024

(Sada već) bivša ravnateljica opatijske gradske knjižnice Suzana Šturm-Kržić i novoizabrana ravnateljica Iva Mihovilić (foto: Nikola Turina)

Naime, među ravnateljima ustanova Grada Opatije, Suzana Šturm-Kržić imala je najduži staž.

S posljednjim danom 2023. godine, nakon 27 punih godina na čelnoj poziciji Gradske knjižnice i čitaonice „Viktor Car Emin“ Opatija, Suzana Šturm-Kržić otišla je u zasluženu mirovinu. „U kolektivu su me zvali 'Bandićka', a ja bih im na to samo rekla da je pokojni Milan Bandić došao na poziciju godinu dana nakon mene“, našalila se na sjednici Gradskog vijeća održanoj 14. prosinca na kojoj je službeno razriješena dužnosti. Naime, među ravnateljima ustanova Grada Opatije, Suzana Šturm-Kržić imala je najduži staž. Na tu je poziciju stupila 1996. godine, a pod njenom paskom je knjižnica prošla brojne značajne promjene. Iz Vile Angioline preseljena je 1997. godine u zgradu Kulturnog doma „Zora“, u kojoj se nalazi i danas, uveden je Internet, a knjižnica je bila prvo mjesto u gradu gdje su se korisnici besplatno mogli služiti internetom. Knjižni džepići i kartice otišli su u povijest za njenog mandata – uvedena je elektronička evidencija posuđenih knjiga, uvedene su e-knjige, a danas članovima na posudbu nude i zvučne knjige, sve popularniji audiobooks.

– Pobjegla sam pred robotikom! Šalim se, ali i to je nešto što knjižnicu uskoro čeka. Opatijska gradska knjižnica, nakon matične riječke, druga je po veličini u PGŽ-u. Uz glavnu zgradu u Opatiji, imamo četiri ogranka u liburnijskim jedinicama lokalne samouprave: Mošćenička Draga, Lovran, Matulji i Kastav. Tijekom tih godina, na čelu JLS-ova, u nadležnom ministarstvu i županijskim službama izmijenile su se brojne garniture, što je s moje funkcije značilo komunikaciju sa stotinama različitih osobnosti i političkih svjetonazora. Moj zadatak je bio usuglasiti i pomiriti različita mišljenja na dobrobit naših korisnika, rekla je Suzana i nadodala kako je tijekom cijelog svog radnog vijeka uvijek bila svoja, u smislu da nikad nije imala političku pozadinu.

Foto: arhiva

Bila je ravnateljicom tijekom najdinamičnijih vremena. U vrijeme kada je preuzela knjižnicu, Opatiju su još uvijek domom zvali mnogi prognanici. Suzana kaže kako je tada knjižnica imala više korisnika, a osim prognanika, korisnici su bili i brojni turisti. No, paralelno s tehnološkim postignućima, mijenjale su se navike korisnika, a opatijska je knjižnica sve promjene uvijek pratila u stopu.

– Prije svega, zahvalna sam dragom Bogu koji je moj život instalirao upravo na Kvarner, najljepše mjesto na svijetu. Zahvalna sam opatijskim Isusovcima s kojima sam preispitivala svoju savjest. Uvijek sam imala lijepu suradnju sa svim liburnijskim i županijskim ustanovama, udrugama, djelatnicima u gradskim i općinskim upravama, a želim se zahvaliti i svim opatijskim vijećnicima koji su mi povjerili sedam mandata. Najveći doprinos mom radu bili su moji djelatnici, za koje sam bila odgovorna: oni koji su sada u mirovini i oni koje sam birala, zahvalna sam i onima koji su bili razočarani mojim postupcima, i za to ih molim za oproštenje. S odmakom vremena, sve dobiva svoj smisao. Netko je rekao „Zahvalnost je sjećanje srca“ – sva ta suradnja bila je prožeta nadopunjavanjem sposobnosti i usklađivanjem različitih talenata, zaključila je Suzana i napomenula kako joj je drago što njena nasljednica dolazi upravo iz opatijske knjižnice jer će se na taj način sačuvati kontinuitet brige o baštini i nastaviti komunikacija s korisnicima koji knjižnicu doživljavaju kao dnevni boravak. No, onaj poslovični zasluženi odmor ipak će morati pričekati, jer Suzana ima pune ruke posla i kroz smijeh kaže:

– Napokon prestajem biti „dvostruka ličnost“; jedno sam „ja“ u funkciji ravnateljice, a drugo je moja privatna osobnost. Radujem se što ću konačno biti u potpunosti predana obitelji i nadam se da ću više vremena moći posvetiti drugim područjima koja me zanimaju. Pred godinu i pol dana postala sam baka maloj Evi, a to je jedino zanimanje koje može u potpunosti zamijeniti moj dosadašnji posao. Kako to već i biva s godinama, stiglo je vrijeme za brojne „servise“ kod raznih liječnika. Uostalom, vrijeme je i da počnem čitati sve one knjige s popisa „Za mirovinu“. Najvažnije u životu nije ne skidati pločice sa zida u „kupionici“ nego spasenje – tko razumije, shvatit će.

U ime Grada i Gradskog vijeća, cvijeće je na prosinačkoj sjednici GV-a Suzani uručio gradonačelnik Fernando Kirigin (IZVOR: Screenshot)

Iva Mihovilić nova ravnateljica knjižnice

Nakon natječaja provedenog u siječnju ove godine, Upravno vijeće Gradske knjižnice i čitaonice „Viktor Car Emin“ Opatija predložilo je Gradskom vijeću da se za ravnateljicu imenuje Opatijka Iva Mihovilić, što je GV 29. veljače jednoglasno podržalo. Iva je magistra kulturologije te magistra bibliotekarstva i informacijskih znanosti, a za opatijsku knjižnicu vezana je od djetinjstva. Ovdje je bila na stručnom osposobljavanju prije položenog stručnog ispita za knjižničara, a od 2015. godine je i zaposlenik opatijske knjižnice, najprije kao voditeljica animacijskih aktivnosti za djecu i mlade, potom kao knjižničarka i diplomirana knjižničarka te je od 1. siječnja ove godine bila odgovorna za rad knjižnice kao v.d. ravnatelja.

Više sa portala poduckun.net ...