Sve je spremno za Dane srca u Opatiji

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 28.09.2022

Sve će započeti na Svjetski dan srca, 29. rujna kada će u Centru Gervais u Opatiji posjetitelji imati priliku sudjelovati u aktivnim edukativno promotivnim kornerima od 10 do 14 sati.

Opatija - Opatija će na tri dana postati destinacija koja će kroz edukativne kornere, konferencije, sportske događaje, umjetničke nastupe i izložbu fotografija podsjetiti građane na važnost očuvanja zdravlja kroz kretanje i preventivne aktivnosti, a ovim projektom Thalassotherapija Opatija obilježit će i 65 godina od osnivanja.

Dani srca u Opatiji okupit će renomirane stručnjake uz raznovrstan program koji će se održati na četiri različite lokacije. Sve će započeti na Svjetski dan srca, 29. rujna kada će u Centru Gervais u Opatiji posjetitelji imati priliku sudjelovati u aktivnim edukativno promotivnim kornerima od 10 do 14 sati. Na „Nutrition corneru“ nutricionisti Thalassotherapije Opatija provodit će analizu sastava tjelesne mase uz pomoć pametne antropometrijske vage „Tanita“, a bit će postavljen i „Bike corner“ s virtualnim simulatorom tjelesne aktivnosti. Na „Natural juice corneru“ ekipa Urban Gardena pripremat će hladno prešane sokove, a na edukativnom corneru „Oživi me“ Zaklade Hrvatska kuća srca posjetiteljima će na lutkama demonstrirati što učiniti kada nekome stane srce. ”Chef corner” bit će mjesto kušanja zdravih obroka koje će pripremati priznati chef Kristian Kozmić, a nudit će se jela zanimljivih naziva - Kreme opatijskih bonkulovića, Tuna na mornarski i Kvarnerska plavuša.

U Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer “ u 12 sati održat će se otvorenje izložbe renomiranog fotografa Petra Kürschnera pod nazivom "Srce", a izložba će se moći razgledati sve do nedjelje.

U petak se održava Simpozij intervencijske kardiologije, uz obilježavanje pet godina intervencijske kardiologije u Thalassotherapiji Opatija. Na simpoziju između ostalih sudjeluju renomirani stručnjaci: akademik Davor Miličić - predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva, akademik Bojan Jelaković - predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju, Ivana Portolan Pajić - načelnica sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam, primarijus Verica Kralj iz HZJZ dr. Andrija Štampar te Ana Ljubas - predsjednica Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara.

U subotu atraktivnom trasom kroz Opatiju do Voloskog trčat će se utrka pod nazivom „Utrka za srce“ u cilju osvještavanja građana o važnosti očuvanja zdravlja srca. Start i cilj bit će na opatijskoj Slatini, a zagrijavanje pred utrku vodit će poznati trener Mario Mlinarić. Prijave za utrku moguće su putem stranice www.danisrca.com, a sav prihod od skupljenih startnina bit će namijenjen znanstvenom istraživanju u sportu.

Dani srca u Opatiji završit će u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner svečanom akademijom obilježavanja „65 godina osnutka Thalassotherapije Opatija“, a za vrijeme trajanja Dana srca crvenom bojom će biti osvijetljeni simboli grada Opatije, Djevojka s galebom i zgrada Thalassotherapije - Dubrava.

“Kroz brojne edukativne i interaktivne aktivnosti manifestacija “Dani srca” u fokus će staviti prevenciju kardiovaskularnih bolesti, a pomno razrađen program donosi brojne zanimljive sadržaje. Izuzetno smo ponosni što ćemo ove godine biti domaćini Simpozija intervencijske kardiologije i što će Opatija kroz tri dana okupiti brojne renomirane stručnjake iz polja kardiologije.” - zaključio je prof.dr.sc.Viktor Peršić, ravnatelj Thalassotherapije Opatija koja je organizator ovog zanimljivog projekta.

Više sa portala poduckun.net ...