Svestrani umjetnik Vedran Ružić u jednoj će večeri predstaviti film, promovirati album i otvoriti izložbu

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 08.04.2022

Nakon filma, slijedi promocija albuma “6 metara”, odnosno kratki koncertni nastup Vedrana Ružića, a iste večeri, u 20 sati otvorit će se autorova izložba u galeriji Klović u Rijeci.

Rijeka - Opatijski jazz glazbenik i slikar Vedran Ružić će u četvrtak, 21. travnja, svoj umjetnički dar predstaviti kroz nekoliko događaja.

Prvi od njih na rasporedu je već u 18 sati kada će se u prostoru Art-kina Croatia održati premijera filma “6 metara” čiji je scenarist i redatelj. Riječ je o kratkometražnom filmu o obitelji koja, nakon dugogodišnje neizvjesnosti, zbog izgradnje nove trake brze ceste uskoro seli iz svog doma koji se nalazi 6 metara od postojeće ceste. Karte po cijeni od 25 kn mogu se nabaviti na blagajni Art-Kina ili online.

Nakon filma, slijedi promocija albuma “6 metara”, odnosno kratki koncertni nastup Vedrana Ružića, a iste večeri, u 20 sati otvorit će se autorova izložba u galeriji Klović u Rijeci, uz slobodan ulaz.

Inspiraciju za svoja djela Vedran Ružić pronašao je u vlastitom iskustvu, a o svemu je rekao:

“Izgradnjom brze ceste Matulji – Tunel Učka 1980. godine kuća moje obitelji našla se na samo 6 metara od ceste. Iz godine u godinu promet je bivao sve veći i glasniji, a život bez bukobrana, koji nisu postavljeni unatoč brojnim upitima, postao je nesnošljiv. Povrh toga, desetljećima se nije znalo kada će se i s koje strane graditi druga traka ceste, a posljedično ni koji domovi će se srušiti. Odluka je donesena početkom 2021. godine, a neizvjesnost je zamijenio svakodnevni stres i iščekivanje. Kao sudionik toga uz moju obitelj, susjede i ostale koji prolaze traumu dugogodišnje neizvjesnosti želim prikazati (ne)bitnost tih ljudi koji kroz više generacija ostaju bez svoje zemlje i žive uz buku. Tako je nastao multidisciplinarni projekt „6 metara“ koji obuhvaća konceptualni film, seriju instalacija i crteža te autorske kompozicije objedinjene na albumu.”

Više sa portala poduckun.net ...