[TABELA SMUTNJE] Na matuljskom vijeću o prometnoj signalizaciji za Kuću Halubajskega zvončara

Autor: Nikola Cvjetović 03.04.2024

Matulji – Posljednja sjednica općinskog vijeća obilovala je vijećničkim pitanjima, a u raspravi se izdvojilo ono o postavljanoj tabeli na državnoj cesti u centru Mučića koja reklamira 'Kuću Halubajskega zvončara'.

Ovu temu je aktualizirao vijećnik Rajko Stanić (PGS) koji je ovom prilikom napomenuo da predstavlja 'glas gornjeg kraja', pa je uz pitanje o obnovi krova iznad sale u Domu Permani te bukobranima kod groblja Brešca aktualizirao potencijalno izmještanje tabele „16 km do kuće Halubajskega zvončara“ na Mučićevoj ravne, koja je, kako je istaknuo tradicionalno mjesto okupljanja zvončara našega kraja, koje tabela 'bode u oči'. Te moli ako se može urgirati da se tablea premjesti barem dva kilometra od centra Mučićevbe ravni.

- Pitanje krova iznad sale u Domu Permani je još uvijek problematično budući da Općina Matulji dijeli vlasništvo s još dvije obitelji te zasad još uvijek nemamo kooperaciju sa stanarima, odnosno suvlasnicima navedenih prostora. Što se tiče vanjske pozornice, mislim da ona nije niti legalna te će se vjerojatno pristupiti njezinu rušenju jer više nije sigurna za boravak ljudi. Kada govorimo o groblju Brešca moramo vidjeti koje bi bilo rješenje, a mogu povući paralelu s postavljanjem bukobrana u radnoj zoni kod Tiba te mislim da je ta investicija iznosila oko dva i pol milijuna kuna. Naravno, trebalo bi provjeriti koja je točno metraža u pitanju te ostale detalje. Hrvatske autoceste inače pokušavaju reducirati postavljanje bukobrana upravo radi visokih troškova. Općina Matulji nema nadležnost nad postavljanjem tabele „16 km do kuće Halubajskega zvončara“, radi se o upravljanju Hrvatskih cesta no razgovarat ćemo s njima te vidjeti koje je moguće rješenje. Na ovaj odgovor načelnika nadovezao se u svom pitanju i vijećnik Igor Barak (HDZ) koji je napomenuo kako je potrebno zauzeti jasan stav.

- Moram se i ja nadovezat na Halubajce i na naše zvončare, slažem se s kolegom Stanićem da tabeli ondje nije mjesto i postavio bih pitanje kako bi se Halubajci osjećali da mi stavimo tabelu „15 km do kuće Brgujskega zvončara“ nasred Marčelji, koliko bi ta tabela ondje stajala. Ovdje moramo zauzeti stav da se tabela makne, a ako mora negdje stajati onda neka stoji u Rupi da stranci kada dolaze mogu odmah skrenuti za Viškovo, ne moraju niti prolaziti kroz Permane. Tamo im je i bliže, poručio je Barak, na što je Kinkela odgovorio da je svoj stav po ovom pitanju već istaknuo ranije na vijeću.

Podsjetimo, Kuća halubajskega zvončara koja bi uskoro trebala otvoriti svoja vrata, budući je dom čuvara tradicije i pusnih običaja Viškova te mjesto očuvanja višestoljetne bogate baštine. U ovom jedinstvenom objektu u kojem će se na jednom mjestu prikazati ne samo tradicija Halubajskih zvončara, već i ostala nematerijalna kulturna baština koja se nalaze na području Općine, a upisana su na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine: Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, Umijeće suhozidne gradnje i Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa.

Više sa portala poduckun.net ...