Tko je sve glasovao za Mamu ŠČ! na Euroviziji?

Autor: Marina Pauletić 14.05.2023

Neslaganje bodova eurovizijskog žirija i javnosti nije rijetkost.

Rijeka/Liverpool – Eurovizija 2023. je gotova, a dojmovi nakon jučerašnje napete večeri i još napetije dodjele bodova još uvijek se nisu slegnuli. Hrvatska se plasirala na 13. mjesto od ukupno 26 zemalja, a bodovanje nastupa naših Letovaca podiglo je mnogo prašine. Unatoč dobrim prognozama i velikoj popularnosti koju su stekli od Dore pa do finalne eurovizijske večeri, što se tiče bodova žirija nastup Leta 3 nije prošao zapaženo. Dodijeljeno im je tek 11 bodova: 8 od Srbije i 3 od Portugala. Ipak, javnost je ta koja je učinila veliki preokret i dodijelila Mami ŠČ! čak 112 bodova lansirajući ih tako na 13. mjesto.

No, tko je sve glasao za nas?

Susjedi Slovenci svojim su nam glasanjem priskrbili 12 bodova, sljedeća susjedna Srbija priskrbila nam je 10 bodova, a isto toliko dodijelila nam je Austrija. Slijede ju Albanija i Ukrajina s 8 bodova, a potom Švicarska, Njemačka, Izrael i Poljska sa 6 bodova. Gledatelji s Islanda i iz Švedske priskrbili su nam 5 bodova svaki, dok su Australija, Češka, Finska, Italija, Litva i Latvija dodijelile 4 boda. Svaka, naravno. Ostatak svijeta – jer glasovanje je ove godine bilo dostupno svima – Mami ŠČ! dao je 3 boda, Irska nam je dala 2, a Gruzija 1 bod.

Mama ŠČ! tako se našla u zlatnoj eurovizijskoj sredini, a unatoč tomu što nisu pobijedili, ŠČ! manija vladala je Europom (i šire) protekla tri mjeseca te vjerujemo da će se zadržati još neko vrijeme.

Više sa portala poduckun.net ...