[FOTO/VIDEO] Trideset i jedna posada na startu regate „Mala barka - Štorija od mora“

Autor: Marina Pauletić 09.07.2023

Regati su prisustvovale brojne posade s Kvarnera i iz Istre.

Mošćenička Draga – Trideset i jedna posada s područja Opatijske rivijere, iz Rijeke, s otoka Krka, Lošinja i Raba te nekoliko posada iz Rovinja, Fažane i Pule zajedrilo je po idealnom maestralu što je puhao u draškom akvatoriju na 15. izdanju regate i smotre tradicijskih barki na jedra „Mala barka – štorija od mora“. Prije samoga starta regate, publika je imala priliku vidjeti kako se barke opremaju za regatu.

„Mi smo naučeni na ovaj naš maestral, a zapuhao je malo jače nego što smo mislili. Za naše male drvene barke na kraju je to bilo malo previše vjetra. Svatko tko je danas plovio s malom barkom i na povratku se nije prevrnuo je pobjednik. Ljudi su stigli odsvuda te su bili jako zadovoljni vjetrom koji ih je dočekao. Tako se nekada plovilo, puhali su ti isti vjetrovi te nam je danas zaista bilo lijepo“, kazao je Đani Mohović koji je plovio s kvarnerskim gucom.

„Mi smo danas bilo na najvećoj barci na regati, a radi se o tratarici „Sv. Andrija“ iz 1934. godine. Građena je u Cresu te ju mi kao obitelj prenosimo iz generacije u generaciju. Svake ju godine obnavljamo i aktivno sudjelujemo na svim regatama što više možemo“, kazala je Ivana Blažević.

Turistička zajednica Kvarnera kandidirala je regatu „Mala barka – štorija od mora“ kao europski projekt očuvanja maritimne baštine na kojemu je osvojila i prvu nagradu. Nagrade su dodijeljene i pobjednicima regate, a za kraj je održana predstava „Takovi smo pa boh“ autora Mensura Puhovca u izvedbi teatra Intermezzo.

Više pogledajte u našoj video reportaži i foto galeriji.

VIDEO

Najljepša draška kartulina: Zajedrila je još jedna Mala barka

Više sa portala poduckun.net ...