TRKE PRIKO KRKE – SKRADINSKI OKTANSKI SPEKTAKL Faggioliju ukupna, Dimitrijeviću domaća pobjeda

Autor: Miroslav Krpan 06.06.2022

skradin_brdo_2022__2_ MATIJA JURIŠIĆ (snimio M.Krpan)

Uz visoke temperature u zraku na skradinskoj utrci nastupilo 133 vozača iz sedam zemalja, bez rekorda, ali uz zanimljive oglede

Skradin – Talijanski internacionalac i jedanaesterostruki prvak Europe na brdskim stazama Simone Faggioli ukupni je pobjednik 16.međunarodne utrke „Nagrada Grada Skradina 2022.“, što je sudjelovanjem 133 automobilista iz sedam europskih zemalja, vožena na stazi uz padine ušća Krke nadomak Skradina, a sve u još jednoj zavidnoj organizaciji Autokluba Mihovil iz Šibenika.

skradin_brdo_2022__3_ SIMONE FAGGIOLI (snimio M.Krpan)

Faggioli je u novom bolidu, Nova Proto NP01-2022, kojeg praktično još uvijek testira, bio glavni favorit za pobjedu, ali očekivao se veliki sraz s najvećim mu rivalom na europskim stazama posljednjih sezona, trostrukim prvakom Europe i ovogodišnjim liderom FIA EHC Prvenstva Europe na brdskim stazama sunarodnjakom Christianom Merlijem (Osella FA 2000). No, dok Merli rezultatski ostvarenim vremenima nije briljirao, na kraju završio tek četvrti u ukupnom poretku, Faggioli je iz treninga u trening, iz vožnje u vožnju, poboljšavao vrijeme na stazi dugoj 3.378 metara. Do poboljšanja vlastitog rekorda staze iz 2020.godine nedostajalo mu je gotovo sekundu i pol, ali je odvezao najbržu vožnju dana 1:23,673 minuta uz prosjek 141,981 km/sat. U dvije vožnje, čija se vremena za konačni poredak zbrajaju, bilo je uspješniji za 1,538 sekundi od sunarodnjaka Franca Carusa (Nova Proto NP01), dok je do treće pozicije stigao još jedan Talijan Robin Faustini (Osella FA30), uz zaostatak 1,728 sekundi.

Na skradinskoj stazi tijekom vikenda nastupilo je čak 20 formula i prototipova, od kojih su 11 bili na čelnim pozicijama generalke. I onda, prvi i najbolji, 12. ukupno najbolji hrvatski automobilist, ujedno pobjednik Kategorije I hrvatskog prvenstva Dejan Dimitrijević (AKK Fly with Kolman Zagreb), koji je sa Seat Leonom vozio blizu, ali nedovoljno za novi rekord Kategorije 1. Najbolja vožnja 1:37,936 minuta s prosjekom 121,363 km/sat. U međunarodnoj konkurenciji najveći mu je suparnik bio Slovenac Milan Bubnič (Lancia Delta HF Integrale), na kraju 14.ukupno, dok je 17.mjesto generalke do trećeg mjesta u međunarodnoj, a drugog u domaćoj konkurenciji Kategorije I stigao 19-godišnji Riječanin Matija Jurišić (Škoda Fabia S2000), koji u hrvatskom prvenstvu brani boje AK Župa Dubrovačka. Njemu je pak izravni konkurent bio Splićanin Martin Mustapić (Splitski autoklub), koji je u konačnici za Jurišićem zaostao više od dvije sekunde.

Tijekom vikenda bilo je više odustajanja uglavnom zbog tehničkih kvarova, dok je za pamćenje spektakularni let zrakom na treningu mlade vozačice, gotovo početnice, Lane Utrobičić (AK Makarska) u Peugeotu 106, a izlijetanje je imao i trofejni hrvatski veteran Tihomir Filipović (VW Polo Proto). Srećom, oboje su prošli bez ozljeda.

skradin_brdo_2022__1_ DEJAN DIMITRIJEVIĆ (snimio M.Krpan)

Vrhunske rezultate na skradinskoj utrci, trećoj za ovogodišnje prvenstvo Hrvatske na brdskim stazama polučili su automobilisti s područja Kvarnera i Istre. Tako su pobjednici svojih klasa 2A Nino Andrejević (AK Opatija), 3B Matija Jurišić, Marino Poropat (AKK Fly with Kolman), 5B Renato Herc (AK RI autosport), 6B Marin Božičević (AK RI autosport), te u ukupnom poretku Povijesnih vozila Dorian Kljun (AK Rijeka) u formuli Opel Lotus.

Pobjednici preostalih klasa su: 1 Dejan Dimitrijević, 2B Nihad Seferagić (AK Župa Dubrovačka), 3A Laszlo Hernady (AK Dubrovnik Racing), 4B Mato Milković (AK Dubrovnik Racing), 5A Ivan Pulić (AK Konavle) i 6A Stipe Bekavac (AK Župa Dubrovačka).

Pored svih ovih vozača u bodovnim i nagradnim konkurencijama „Trke priko Krke“ našlo se još 30-tak promo vozača među kojima su dominirali prestižni Porschei iz Hrvatske i zemalja okruženja. Utrku je otvorio šibensko-kninski župan Marko Jelić. Sljedeća utrka za PH je jubilarna 25.Nagrada Malačke, u zaleđu Kaštela, kroz dva tjedna.

Više sa portala poduckun.net ...