Turistička zajednica Kvarnera na najvažnijem sajmu svjetske turističke industrije ITB u Berlinu najavila domaćinstvo Godišnjoj skupštini udruženja RDA!

Autor: Marina Pauletić 05.03.2024

Kvarner se predstavlja na prepoznatljivom štandu i to zajednički s 4 suizlagača.

Opatija/Berlin - Turistička zajednica Kvarnera iskoristila je najveći sajam svjetske turističke industrije - ITB u Berlinu - za samostalno predstavljanje regije, ali i za svjetsku najavu domaćinstva Godišnjoj skupštini europskog udruženja RDA koja će se u listopadu ove godine održati na Kvarneru odnosno u Rijeci!

„Već tradicionalno, Kvarner na najvećem svjetskom poslovnom turističkom sajmu ITB u Berlinu predstavljamo na samostalnom štandu, s obzirom na veliki interes našeg turističkog gospodarstva i lokalnih turističkih zajednica koji će sa svojim partnerima upravo na našem štandu održati veliki broj poslovnih sastanaka i susreta. Iz tog je razloga ITB, kao najvažnija točka na kojoj će se susresti svjetska turistička ponuda i potražnja, bio odlično mjesto da održimo svjetsku najavu Godišnje skupštine renomiranog europskog strukovnog udruženja autobusera RDA koje u listopadu dolazi na Kvarner odnosno u Rijeku. Na našem kvarnerskom štandu prvog dana ITB-a, 5. ožujka, održali smo konferenciju za medije na koju su bili pozvani strani i domaći mediji te naši poslovni partneri. Koliko je dolazak i boravak članova udruženja RDA-a na Kvarneru važan događaj za hrvatski turizma govori i podrška koju smo dobili od Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma i sporta. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj Romeo Draghicchio te predsjednik udruženja RDA Benedikt Esser zajednički su sudjelovali na konferenciji putem koje smo predstavnicima svjetske turističke industrije najavili ovaj važan događaj čiji je domaćin upravo naš Kvarner!“, izjavila je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

„Znamo da je Hrvatska primarno auto-destinacija i zbog toga je suradnja s udrugama poput RDA, koja okuplja autobusere i organizatore putovanja iz cijele Europe, iznimno važna. Ne sumnjam kako će Kvarner biti odličan domaćin, kao što je to 2022. godine bio i Zagreb kada je ADAC, najveći njemački autoklub sa 20 milijuna članova, isto odabrao Hrvatsku za održavanje svog godišnjeg skupa. To je samo potvrda kako nas najveća europska udruženja, koja kreiraju putovanja desetine milijuna turista, gledaju kao partnere, a Hrvatsku kao destinaciju koja ima iznimno puno toga ponuditi njihovim članovima i turistima. S obzirom kako je ovo događanje predviđeno za listopad, ovo će biti i dodatna prilika da se Hrvatska promovira kao cjelogodišnja turistička destinacija, koja je ulaskom u Schengen i Eurozonu postala još pristupačnija i bliža“, rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

„Iznimno nam je drago što Hrvatska nakon 20 godina ponovo ima priliku ugostiti brojne članove RDA, prestižnog europskog strukovnog udruženja autobusera. Vjerujemo da će Godišnja skupština RDA i okupljanje vodećih europskih turističkih aktera u Hrvatskoj značajno pridonijeti daljnjem rastu te promicanju autobusnih ruta i putovanja prema hrvatskim destinacijama. Naime, naša je zemlja poznata po vrlo kvalitetnoj cestovnoj mreži i infrastrukturi koju brojni inozemni gosti koriste za dolazak u hrvatske destinacije, a vjerujemo i u daljnje jačanje autobusnih te drugih organiziranih linija s posebnim naglaskom na razdoblja pred i posezone“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, podsjetivši da je Hrvatska lani pristupila Schengenu čime su hrvatske destinacije postale još bližima i dostupnijima za kraća i češća putovanja.

„RDA je na Njemačkom tržištu bitan partner, a održavanje godišnje skupštine i dolazak znatnog broja njihovih članova u Hrvatsku pridonijet će jačanju našeg imidža u toj branši i vjerujemo da će i dodatan broj njemačkih turista doći u Hrvatsku tim posredstvom autobusera i turoperatora koji se bave grupnim aranžmanima“, izjavio je direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj Romeo Draghicchio.

„Prema najnovijim procjenama istraživanja Reiseanalyse 2024, udio odmora autobusom u trajanju od 5 i više dana porastao je s 4,2% na 5% u 2023. godini. To zapravo odgovara rastu potražnje grupnih putovanja autobusom, i to s 2,8 milijuna na 3,3 milijuna u 2023. godini, odnosno 500.000 putovanja autobusom više. Ovim trendom smo posebno zadovoljni, budući da nam je to idealna prilika za još bolju suradnju s Kvarnerom. Njemački gosti žele putovati autobusom – naime kao i u cijelom svijetu i u Njemačkoj stanovništvo postaje sve starije te upravo zbog toga traži se siguran, ugodan i održiv način putovanja. Sve to nude današnji moderni, ekološki autobusi. Stoga smo zaista oduševljeni što možemo najaviti da će se ovogodišnja Godišnja skupština našeg udruženja RDA održati od 22. do 25. listopada na Kvarneru. Također koristimo priliku još jedom zahvaliti i Turističkoj zajednici Kvarnera na njihovoj izvrsnoj gostoljubivosti te svakako s nestrpljenjem iščekujemo nastavak naše uspješne zajedničke suradnje. Kvarner je zaista predivna regija koja nudi bogata kulturna i kulinarska iskustva. Budući da je udaljena samo 500 km od Münchena, to je idealna destinacija za njemačko tržište - posebice u segmentu grupnih putovanja autobusom. Zato ćemo s velikim zadovoljstvom našim članovima pokazati što regija nudi i nadamo se da će se zaljubiti u regiju baš kao što smo se i mi zaljubili tijekom naših boravaka u Rijeci odnosno na Kvarneru“, izjavio je predsjednik udruženja RDA Benedikt Esser.

Turistička zajednica Kvarnera, s obzirom na važnost i broj gostiju s njemačkog tržišta, puno ulaže u promociju županije u Njemačkoj. Domaćinstvo Godišnjoj skupštini RDA u listopadu uspješno je dogovoreno upravo zahvaljujući tome što je Kvarner među europskim organizatorima grupnih putovanja autobusom prepoznat kao cjelogodišnja auto-destinacija s kvalitetnom ponudom i dobrom infrastrukturom. Krajem listopada tako očekujemo dolazak oko 100-tinjak članova udruženja RDA, odnosno ključnih dionika iz autobusnog sektora, touroperatore, razne pružatelje usluga u segmentu grupnih putovanja, turističke profesionalce te stručnjake iz cijele Europe. Svi oni boravit će u Rijeci, no program skupštine uključivat će i brojne izlete i obilaske po cijelom Kvarneru.

Kada govorimo o ovogodišnjoj promociji na sajmu ITB, Kvarner se predstavlja na prepoznatljivom štandu i to zajednički s 4 suizlagača: Turističkom zajednicom otoka Krka, Turističkom zajednicom grada Crikvenice i Jadran Hotels & Camps, zatim Lošinj Hotels & Villas i Klasterom zdravstvenog turizma Kvarnera. Buking s njemačkog tržišta je za sada stabilan te vlada veliki interes za smještajnim objektima, bez obzira na njihovu cijenu. Štand je dobro posjećen, a zajednička prezentacija regije je dobro pripremljena.

Sajam ITB ove je godine u 27 hala okupio izlagače iz ukupno 165 zemalja svijeta. Tijekom sva 3 dana sajma održava se i ITB Berlin Convention, konferencija koja već tradicionalno okuplja “think tank” svjetske turističke industrije - točnije ove godine čak 400 stručnjaka iz međunarodnih kompanija poput Booking-a, Google-a, Microsoft-a, Airbnb-a ali i mnogih drugih. Upravo će ta konferencija, s više od 200 predavanja, biti događanje na kojem će se donijeti zaključci i prognoze o nadolazećoj turističkoj sezoni te novim trendovima koji se očekuju u turizmu.

Više sa portala poduckun.net ...