Turistička zajednica Primorsko-goranske županije: izvrstan turistički svibanj!

Autor: Marina Pauletić 02.06.2023

Foto: ilustracija, Opatija

U svibnju najviše noćenja ostvareno je na otoku Krku, Cresko-lošinjskim otocima, Opatijskoj rivijeri i Crikveničko-vinodolskoj rivijeri.

Opatija/Rijeka - Na području Primorsko-goranske županije u svibnju je ostvareno više od 880 tisuća noćenja, što je 25% više od svibnja prošle godine te 16% više od svibnja 2019. godine. Od siječnja do svibnja ostvareno je 1,8 milijuna noćenja što je porast od 20% u usporedbi s 2022. godinom te 16% u usporedbi s 2019. godinom.

„Predsezona je bila iznimno dobra. Kvarner i Hrvatska nastavljaju biti tražene i „in“ destinacije. Vidimo to i iz podataka tijekom produženih vikenda u travnju i svibnju. Primjerice u svibnju su u Njemačkoj i Austriji, uz Praznik rada, bila još 2 vjerska blagdana (Uzašašće i Duhovi), u Mađarskoj i Poljskoj Duhovi, dok se u Sloveniji Praznik rada tradicionalno obilježava tijekom dva dana (1.5.-2.5.). Potražnju za regijom od početka godine potvrđuju nam i naši partneri i posjetitelji tijekom sajamskih nastupa, primjerice na ITB-u u Berlinu se tražio krevet više bez obzira na cijenu. Na regiji smo osmislili dobre motive dolaska na destinaciju, a rad na podizanju kvalitete se isplatio budući da i dalje vlada vrlo veliki trend potražnje za smještajem s 5 zvjezdica koji je u prvih pet mjeseci ostvario gotovo pa duplo više noćenja i prometa nego li rekordne 2019. godine“ izjavila je direktorica dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

Foto: ilustracija, Rijeka

U svibnju najviše noćenja ostvareno je na otoku Krku, Cresko-lošinjskim otocima, Opatijskoj rivijeri i Crikveničko-vinodolskoj rivijeri. Prema vrsti smještaja, najveći broj noćenja ostvaren je u obiteljskom smještaju, slijede hoteli pa kampovi. Smještaj s 4 i 5 zvjezdica bio je najtraženiji, u usporedbi sa svibnjem 2022. godine objekti s 5 zvjezdica ostvarili su 20% više noćenja, a objekti s 4 zvjezdice 25% više noćenja.

Najbrojniji gosti u svibnju na području Primorsko-goranske županije bili su gosti iz Njemačke, Austrije, Hrvatske i Slovenije. Najveće poraste u broju noćenja u usporedbi s prošlom godinom ostvarili su gosti iz Njemačke (59% više), zatim Poljske (59% više) i Mađarske (58% više noćenja).

Ukupni turistički promet od siječnja do svibnja 2023. godine

Od siječnja do svibnja, najposjećenije subregije bile su otok Krk, Opatijska rivijera, Cresko-lošinjski otoci, a slijede ih Riječki prsten, Crikveničko-vinodolska rivijera, otok Rab i Gorski kotar. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Hrvatske, Austrije, Slovenije i Italije. Svih 5 tržišta ostvarilo je poraste u broju noćenja u usporedbi s 2022. godinom, a prednjače gosti iz Njemačke s 40% više noćenja nego lani, ali i 2019. godine.

Više sa portala poduckun.net ...