Osnovana udruga "Porto Lovrana" - U fokusu djelovanja lovranski "mandrać"

Autor: Radovan Trinajstić 03.02.2022

Novoosnovana udruga "Porto Lovrana" tako postaje središte djelovanja i okupljanja svih generacija s ciljem promicanja zaštite i održivog upravljanja prirodnim resursima i valorizacijom kulturne, pomorske i ribarske baštine u cilju očuvanja lučice kao vrijednog povijesnog lovranskog identiteta.

Lovran - U Lovranu odnedavno djeluje nova udruga naziva "Porto Lovrana" koja je nastala na inicijativu brojnih vlasnika plovila s lovranskog područja. Prvenstveno se to odnosi na one vlasnike barki koji su na vezu u maloj lučici što je svojevrsni simbol Lovrana. Lovranski "mandrać" godinama vapi za uređenjem, prvenstveno se to odnosi na muljeviti nanos koji u vrijeme većih oseka razinu mora smanji do te mjere da barki u jednom dijelu ostanu doslovno na suhom. Nerješavanje ovog problema kao i drugih povezanih s neredom oko vezova, zastarjele lučke dizalice, okoliša i prilaza lučici privoljeli su zainteresirane na osnivanje zasebne Udruge. Na osnivačkoj skupštini, što je okupila tridesetak zainteresiranih vlasnika plovila, bili su i predstavnici lovranskog ŠRD "Zubatac" i "Lovranske lantine" koji su znakovito podržali osnivanje ove lovranske Udruge. Na skupštini je usvojen Statut udruge te izabrani članovi Izvršnog odbora kojeg čine: Đani Filipaš, predsjednik, Denis Kalokira, tajnik, Valter Cergolj, Matija Čelhar, Neven Dusper, Ferdinand Pavlović i Nikola Franković. Novoosnovana udruga "Porto Lovrana" tako postaje središte djelovanja i okupljanja svih generacija s ciljem promicanja zaštite i održivog upravljanja prirodnim resursima i valorizacijom kulturne, pomorske i ribarske baštine u cilju očuvanja lučice kao vrijednog povijesnog lovranskog identiteta.

- Motivi nastajanja Udruge vezani su za očuvanje lovranske lučice, pogotovo njene sjeveroistočne kamene rive kao povijesnog spomenika koja zbog djelovanja "zuba vremena", a posebno utjecaja valova kroz svoju prošlost propada, rekao je o novoj Udruzi njen predsjednik Đani Filipaš te dodao:

- Globalnim porastom razine mora lučica postaje sve nesigurnijom pa je svrha ovog udruživanja poboljšanje i razvijanje uvjeta upravljanja i korištenja lučice, njeno proširenje prema sjevernoj strani te potreba za postavljanje nove lučke dizalice poštujući mjere ekološke zaštite uz produbljenje morskog dna u lučici. Danas su u tu svrhu na raspolaganju europski fondovi koje treba kroz raspisane natječaje iskoristiti zajedno sa lokalnom samoupravom i lučkom upravom, u čijem sastavu se nalazi lučica radi osiguranja potrebnih financijskih sredstava za njen popravak. Upravo zato će Udruga biti mehanizam dijaloga, povezivanja i poticaja na međusobnu suradnju institucija a na opću dobrobit građana Lovrana. Stoga pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i postanu članovi Udruge, rekao je na kraju novoizabrani predsjednik Đani Filipaš.

Svoje mjesto okupljanja Udruga ima u prostoru "Lovranske lantine" čiji članovi u svrhu pomoći na početku su dali svoj "krov nad glavom".

Više sa portala poduckun.net ...