„U iščekivanju Mandraća“: Izložba u Galeriji Artsada kao najava ovogodišnjeg izdanja međunarodnog slikarskog natječaja

Autor: Marina Pauletić 09.08.2023

Foto: arhiva

Glavni akteri izložbe su prošlogodišnji pobjednici „Mandraća“ – Saša Jantolek, Iva Starac i Marijana Varašanec.

Volosko - Međunarodni slikarski natječaj „Mandrać – Mandracchio 2023“ ove se godine održava 26. i 27. kolovoza u Voloskom, a kao uvod u manifestaciju, Galerija Artsada iz Voloskog i Festival Opatija pozivaju publiku na otvorenje izložbe „U iščekivanju Mandraća“, ovog četvrtka, 10. kolovoza s početkom u 20 sati u Galeriju Artsada (Andrije Štangera 22) u Voloskom.

Glavni akteri izložbe su prošlogodišnji pobjednici „Mandraća“ – Saša Jantolek, Iva Starac i Marijana Varašanec, autori koji aktivno djeluju na području Primorsko-goranske županije, a svojim je stvaralaštvom svakodnevno obogaćuju.

U Galeriji Artsada susrest ćemo se sa apstraktnim kukcima Saše Jantoleka, bićima koja se nalaze na granici realnosti i snova, prikazanim u različitim oblicima, bićima nalik čovjeku. Ona se kreću, gmižu i skaču. Svojim stvaralaštvom Jantolek propituje čovjeka, njegova stanja, njegove težnje, ali i njegove poglede na svijet u kojem se nalazi. Uz kukce, vidjet ćemo pejzaže sjećanja Ive Starac. Prikaze krajolika sa specifičnom topografijom Kvarnera na kojem autorica odrasta. Starac povezuje odnos unutarnjeg, emocionalnog krajolika sa onime koji nas obavija ne bi li pronašli poveznicu, vlastito mjesto u istome. Naposljetku, ispratit će nas igra svijetlosti Marijane Varašanec, igra sjenki u funkciji fluidne, nepostojane stvarnosti. Prikazi mora koje je dublje od onoga što vidimo, od onoga što znamo. Varašanec govori o moru koje priča, o prolaznosti koju je sačuvalo u trajnoj formi, formi vode.

Kustosica izložbe je Matea Bakotić, voditeljica Galerije Artsada.
Izložba ostaje otvorena do 20. kolovoza, a moguće ju je posjetiti od utorka do nedjelje od 18 do 21 sat, uz slobodan ulaz.

Više sa portala poduckun.net ...