[VIDEO] U Kastvu održana promocija kvarnerskih vina i Kvarnera kao eno-gastro destinacije

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 10.03.2022

Nizozemski vinski znalac i sommelier Paul Balke svoja će opažanja o kušanim vinima objaviti u reportaži te će to biti sjajna promocija kvarnerskih vina i cijele destinacije Kvarner.

Kastav - Grad na brege, kako Kastav od milja nazivaju stanovnici Kvarnera, ovog ponedjeljka pretvoren je u vinsko središte našeg kraja zahvaljujući gostovanju nizozemskog vinskog znalca i sommeliera Paula Balkea koji je sudjelovao na degustaciji 27 autohtonih kvarnerskih vina i pjenušaca u sklopu suradnje s Turističkom zajednicom Kvarnera sa svrhom daljnje promocije brend oznaka Kvarner Wines te Kvarner Gourmet & Food. Balke će svoja opažanja o kušanim vinima objaviti u reportaži te će to biti sjajna promocija kvarnerskih vina i cijele destinacije Kvarner.

Promotor ideje o četiri regije u tri zemlje kao jednoj vinskoj regiji i autor vodiča – knjige “North Adriatic; Friuli Venezia Giulia – West Slovenia – Istria – Kvarner” je na samom početku kušanja istaknuo da ga čeka „vrlo težak, ali i sjajan posao“.

"Kvarner ima vrlo originalna i interesantna vina, a to se ne zna u svijetu", istaknuo je Balke koji u svojoj knjizi promovira regiju koju naziva North Adriatic, a koja obuhvaća dio Italije, Slovenije i Hrvatske, jer smatra da je, poput Burgundije, i to jedna vinska regija.

"Ako razumijete povijest ovih regija onda razumijete da je ovo jedna vinska regija, mikro regija poput regija - Burgundy, Bordeaux' i Toscana. To su regije koje unutar sebe imaju različitosti. To je logično, to ima i Bordeaux', ali to je još uvijek jedan terroir", kazao Paul Balke, vinski znalac i izdavač specijaliziranog vinskog magazina Perswijn koji se dostavlja profesionalcima u nizozemskom vinskom svijetu.

"Na Kvarner sam stigao, jer radimo veliku publikaciju Sjevernog Jadrana uključujući regije Friuli Venezia Giulia, zapadna Slovenia, Istra i Kvarner. Tema je velika te će ovo biti velika publikacija o vinima, ali i o Kvarneru", dodao je Balke.

Turistička zajednica Kvarnera prepoznala je važnost promocije vinskog turizma te je stoga započela suradnju koja će rezultirati velikom reportažom o vinima Kvarnera i image reportažom regije u posebnom dodatku u najvažnijem nizozemskom specijaliziranom vinskom magazinu Perswijn. Tiskani dodatak magazinu imat će oko 60 stranica, a bit će objavljen i online. Tekstovi će, osim na nizozemskom jeziku, biti i na engleskom, te će služiti za daljnju promociju Kvarnera. Magazin bi trebao biti objavljen 22. travnja, što je također odličan timing pred početak turističke sezone.

"Zaista nas veseli da imamo prilike ugostiti Paula Balkea, velikog vinskog znalca i čovjeka koji živi i prati vina. Drago nam je da će danas degustirati naše autohtone sorte, odnosno vina koja imamo na Kvarneru. Mi smo još 2012. godine krenuli u brendiranje gastronomije Kvarnera kroz projekte Kvarner Gourmet i Kvarner Food, a onda smo priključili i vina kroz projekt Kvarner Wines. Također, jako nas veseli da je ovdje i udruga Vina Kvarnera koja okuplja naše vinare", istaknula je dr.sc. Irena Peršić Živadinov direktorica TZ Kvarnera te dodala da je kvaliteta vina u posljednjim godinama jako porasla što dokazuju i brojne nagrade koje nam stižu na Kvarner.


"Eno gastronomija je velika prednost Kvarnera. Neki od najboljih restorana u Hrvatskoj nalaze se na Kvarneru. Samo ću podsjetiti na tri Michelinove zvjezdice, brojna članstva u JRE asocijaciji i drugim gastro brendovima, što definitivno izdvaja Kvarner kao regiju u koju dolazi sve veći broj gostiju", dodala je dr.sc. Peršić Živadinov i naglasila da treba raditi na povezivanju restorana i proizvođača, s poznavateljima vina koji će dobar glas pronijeti u svijet, ali i da vrijedi ispitati marketinški potencijal brendiranja u jedinstvenu vinsku regiju „North Adriatic“.

Žlahtina, sansigot, trojišćina, jarbola i belica kao kupaža pet sorti pravo su bogatstvo ovog kraja. Zahvaljujući Turističkoj zajednici te intenzivnijem povezivanju deset vinara polako, ali sigurno postaju još jedan veliki turistički adut Kvarnera. A svakako treba istaknuti i to da je Kvarner treća regija po proizvodnji pjenušca u Hrvatskoj s 50.000 butelja godišnje. Trud i kvaliteta su već prepoznati pa su zaredale i nagrade, a Turistička zajednica sufinancira i slanje uzoraka vina na vinsko natjecanje Decanter upravo kako bi potaknula vinare da se prijave.

"„Zajedno smo jači“ divna je izjava koja najbolje opisuje što smo napravili na našem lijepom Kvarneru. U posljednje dvije godine počeli smo se buditi pogotovo kad su se kvarnerska vina počela lagano uspinjati. Ponosni smo na naša vina koja su se spasila buđenjem vinara i udruživanjem znanja", istaknula je sommelierka Lucija Matijević, čije je riječi dodatno potvrdio dr.sc. Žarko Stilin, direktor Udruženja Vina Kvarnera.

VIDEO

"Vinari s Kvarnera osjetili su potrebu za udruživanjem. 2011. godine osnovana je udruga Žlahtina, a lani je osnovano udruženje Vina Kvarnera koje okuplja deset vinara s Kvarnera. Udruženje okuplja proizvođače vina iz vinogradarske regije Kvarner koja obuhvaća vinogorja Opatija-Rijeka-Vinodol, a to su OPG Ružić (Zvoneća), OPG Plovanić vina (Kastav), Eko selo Selce, Vinska kuća Pavlomir (Novi Vinodolski) te na otoku Krku, Vinarija Antun Katunar, PZ Gospoja, PZ Vrbnik, OPG Kuća vina - Ivan Katunar, Vinarija Šipun, i Vinarija “Nada”. Čim smo krenuli s udruživanjem to je prepoznala TZ Kvarnera koja je osnovala brand Kvarner Wines čiji su nositelji svi spomenuti vinari s Kvarnera", napomenuo je Stilin te istaknuo da se u posljednjih godinu dana sve aktivnosti odvijaju pod brendom Kvarner Wines.

Vrijedi istaknuti i da je degustacija autohtonih kvarnerskih vina održana, prigodno, u kastavskom restoranu Kukuriku, čiji je vlasnik Nenad Kukurin jedan od prvih ovdašnjih sommeliera, začetnik slow fooda u gastronomiji te predstavnik šeste generacije u obitelji ugostitelja, a sam restoran nositelj je oznake Kvarner Gourmet koju je uvela upravo Turistička zajednica Kvarnera.

Više sa portala poduckun.net ...