U Kastvu položeni vijenci povodom Dana antifašističke borbe

Autor: Marina Pauletić 21.06.2024

U toku Drugog svjetskog rata s područja Kastavštine je u NOB-u sudjelovalo 415 mještana.

Kastav - Povodom Dana antifašističke borbe izaslanstvo Grada Kastva, na čelu s gradonačelnikom Matejem Mostarcem, Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Kastva i Udrugom hrvatskih branitelja Domovinskog rata Kastav položilo je vijenac i zapalilo svijeće ispred spomenika palim borcima na kastavskom Gradskom groblju.

„Došli smo se pokloniti onima koji su se otišli boriti protiv fašizma i time nas svrstali među napredne antifašističke snage svijeta. Otišli su se boriti protiv onih koji su si uzeli za pravo prisvajati tuđe teritorije, gospodariti sudbinama ljudi i odlučivati o životu i smrti. Došli smo se pokloniti onima koji su otišli i nisu se vratili, kako u Drugom svjetskom ratu, tako i u Domovinskom ratu. Neka im je vječna slava i hvala“, rekao je Radenko Vukušić iz UABA-e Grada Kastva..

U toku Drugog svjetskog rata s područja Kastavštine je u NOB-u sudjelovalo 415 mještana, a njih 140 poginulo je u ratu. Osim njih stradali su i civili, njih čak 63 pali su kao žrtve fašističkog terora.

Više sa portala poduckun.net ...