U Matuljima se uređuju dječja igrališta i komunalna infrastruktura, Općina preuzela upravljanje javnom garažom

Autor: Marina Pauletić 17.05.2024

Dio sredstava osiguran je u proračunu, a dio dobiven uspješnom prijavom na projekte kao u slučaju energetske obnove škole „Drago Gervais“ Brešca.

Matulji - Općina Matulji ulazi u razdoblje pojačanih investicija na cijelom području. Dio sredstava osiguran je u proračunu, a dio dobiven uspješnom prijavom na projekte kao u slučaju energetske obnove škole „Drago Gervais“ Brešca. Naime, taj je projekt prijavljen na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je početkom travnja stigla i odluka Fonda o dodjeli bespovratnih sredstava Općini Matulji u visini od više od milijun eura dok je čitav projekt vrijedan gotovo dva milijuna eura. Radovi bi trebali krenuti do kraja godine.

Nastavljaju se i ulaganja u izgradnju i renoviranje dječjih igrališta. Dobivena su sredstva za igralište Dječjeg vrtića Rupa-Lipa putem natječaja LAG Terra Liburna. Ukupna vrijednost ulaganja kojom će se urediti dječje igralište iznosi 65 tisuća eura dok iznos potpore Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj iznosi 48 tisuća eura. Projektne aktivnosti obuhvaćaju uređenje podloge igrališta, hortikulturno uređenje i zamjenu dotrajalih dječjih igrala novima. Osim toga u planu je uređenje sportskog igrališta u Brešcima vrijedno 35 tisuća eura, uređenje igrališta Kalić u Rukavcu i izgradnja novog igrališta Principi. Na dijelu igrališta stavit će se nova javna rasvjeta, za što je osigurano 50 tisuća eura, a izvest će se i čišćenje te zaštita tribina matuljskog amfiteatra i tribina igrališta.

Principi cesta

Tijekom proljeća i ljeta provodi se i program održavanja komunalne infrastrukture u vidu asfaltiranja nerazvrstanih cesta. Već su izvedene dionice u Šapjanama i Principima, a u pripremi su dionice Matulji – Sunčani breg, Mamići i Perčići. U Brnčićima i Stanićima sanirat će se postojeći asfalt protukliznom podlogom, a zamjena dotrajalog asfalta planirana je za Brdce, Kukiće i Pošćiće. Sveukupna procijenjena vrijednost radova iznosi 140.000 eura. U planu je i sanacija ceste za Osojnicu u vrijednosti od oko 100.000 eura, a za koju se očekuju sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Općina Matulji preuzela je upravljanje javnom garažom koja je preuzeta od koncesionara u zapuštenom stanju. Proteklih dana garaža je temeljito očišćena i osvježena te su popravljene oštećene elektroinstalacije. Montiran je i videonadzor kako bi se prevenirala devastacija garaže i pratio promet s ciljem da se spriječi višednevno ostavljanje automobila ili motocikala i time prostor parkiranja učini dostupnijim.

Izvedena je sanacija dijela nogostupa u centru Matulja. Uređenjem je obuhvaćeno proširenje nogostupa, sadnja drvoreda uz državnu cestu i na zelenoj površini oko parkirališta kao i uređenje površine ispred spomenika. Osim uređenja postignuta je i bolja sigurnost i veća preglednost s ciljem poboljšanja uvjeta prometovanja svih sudionika u prometu.
Izvedena je posljednja od četiri etape izgradnje ceste u Gajanićima što je investicija Županijske uprave za ceste PGŽ-a, a Općina Matulji sufinancira 33,3%. Ukupna vrijednost investicije koja je promijenila tijek prometovanja na tom dijelu iznosi gotovo 240 tisuća eura.

Dovršena je izgradnja ceste oznake GM-5 (odvojak 1) pokraj Centra primarne zdravstvene zaštite, poliklinike dr. Nemec i prodajnog salona Moto Matušića u dužini od 110 metara.

Više sa portala poduckun.net ...