[U OKU KAMERE] Članovi Lumber kluba po tradiciji proveli ‘jajarski dan’ @ Opatija

Autor: Nikola Cvjetović 20.02.2023

No, današnji obilazak Lumberaša koji bi svojim đirom unijeli i posebno veselje na Mrkat obilježio je i prerani odlazak Damira Stanića Šimeta, dobrog duha opatijskog mrkata.
U tišini uz upaljen lumin, Lumberaši su odali počast Šimetu tihim mimohodom, za sve protekle godine zajedničkih susreta i međusobnog poštivanja...

Opatija – Na pusni pondejak ili na Pust, kako već koje mjesto smatra ispravnim, po selima, mjestima i gradovima diljem liburnijskog kraja pobiraju se – jaja.

Brojne maškarane skupine, one formalne i one neformalne, tako tijekom ova dva dana obilazile kuće u svom ”rajonu” nudeći veselje i dobro maškarano raspoloženje u zamjenu za ”plodove kokošinjca” ili šoldi.

Jedni od onih koji u Opatiji tu pusnu, odnosno maškaranu, tradiciju najdulje njeguju su ”lumberaši”, članovi maškarane skupine ”Lumber klub” koja je nekad bila glavna pokretačka snaga u održavanju svih opatijskih maškaranih manifestacija, a i danas se trudi održati na životu ”stare užance”.

Tako su i danas, uz moto ”da se užanca ne zatare”, centar Opatije i okolna gradska naselja obišli dobro raspoloženi maškarani lumberaši, praćeni pusnom muzikom i veselom pjesmom, a na putu ih je ulovilo i naše ”oko kamere”.

No, današnji obilazak Lumberaša koji bi svojim đirom unijeli i posebno veselje na Mrkat obilježio je i prerani odlazak Damira Stanića Šimeta, dobrog duha opatijskog mrkata. U tišini uz upaljen lumin, Lumberaši su odali počast Šimetu tihim mimohodom, za sve protekle godine zajedničkih susreta i poštovanja.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...