[U OKU KAMERE] Kreće 4. faza radova u ikarskom portu

Autor: Nikola Cvjetović 21.03.2023

- Luka Ika je jedna od luka koje su najviše izložene vremenskim neprilikama. Zaštitni nasipni lukobran je nedovoljan i dobrim djelom odnesen erozijom vremenskih neprilika. Sigurnosni uvjeti u luci su zadovoljeni samo u ljetnom vremenskom razdoblju, dok u zimskom periodu iz sigurnosnih razloga se plovila izvlače iz mora, poručila je Selak. .

Ika - Nastavljaju se radovi u lučkim područjima diljem Opatijske rivijere, a na red je stigla i Ika. Kako smo saznali od v.d. ravnateljica Županijske lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga, Alessandre Selak započela je 4. faza radova u luci Ika koja uključuje sekundarni lukobran, odnosno ikarsku Paladu.

- U tijeku je priprema glavnog projekta u skladu sa zakonom o gradnji što znači izvođenje dodatnih geotehnički radova, reviziju projekta, gml-geodeziju, izradu procjene vrijednosti investicije te izradu maritimne studije koja je uvjet Kapetanije za 4. fazu, ističe Selak i dodaje da su cjelokupnom projektu luke Ika prethodile tri faze.

- Prva faza uključivala je zemljane radove primarnog lukobrana i platoa luci Ika i za to je ishodovana građevinska dozvola. Druga faza bila je izgradnja platoa s pristupnom prometnicom gdje se ishoduje građevinska dozvola, kao i za fazu tri koja uključuje izgradnju primarnog lukobrana za koji traje upravni postupak te ishodovanje građevinske dozvole, pojašnjava Selak.

- Luka Ika je jedna od luka koje su najviše izložene vremenskim neprilikama. Zaštitni nasipni lukobran je nedovoljan i dobrim djelom odnesen erozijom vremenskih neprilika. Sigurnosni uvjeti u luci su zadovoljeni samo u ljetnom vremenskom razdoblju, dok u zimskom periodu iz sigurnosnih razloga se plovila izvlače iz mora. U 2018. godini jedan dio zaštitnog lukobrana je nadohranjen, no za sigurno korištenje luke potrebna je znatna intervencija na izgradnji lukobrana za čiju je realizaciju potrebno izraditi projektnu tehničku dokumentaciju. Županijska lučka uprava Opatija-Lovran-mošćenička Draga je uz financijsku pomoć Primorsko-goranske županije izradila glavni projekt i ishodovala građevinsku dozvolu za glavni projekt izgradnje dodaje Selak te napominje da i u 'ovim financijski nesigurnim vremenima nastojimo učiniti što je više moguće na poboljšanju uvjeta u svim našim lukama kako bi našim korisnicima osigurali što je moguću bolju uslugu i što bolju sigurnost njihovih plovila'.

- Velika nam je pomoć financijska potpora Primorsko-goranske županije i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na čije natječaje se redovito javljamo sa svim projektima koje želimo napraviti, a njih je jako puno, te redovito dobijemo sredstva koja namjenski odmah ulažemo. Želim naglasiti da je velika potpora u realizaciji naših projekata i Grad Opatija s kojim odlično surađujemo, zaključno je istaknula v.d. ravnateljica Alessandra Selak.

Više sa portala poduckun.net ...