[U OKU KAMERE] Promocija 11. generacije specijalista hrane i pića

Autor: Nikola Cvjetović 05.05.2022

Svi studijski programi fakulteta rađeni su na osnovu analiza stanja i potreba hrvatskoga gospodarstva čime se doprinosi razvoju turističke djelatnosti, moglo se čuti na svečanosti.

Ika - Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, putem programa cjeloživotnog obrazovanja, u srijedu, 4. svibnja 2022. godine, uspješno je promovirana, 11. generacija ''Specijalista odjela hrane i pića“ - pod vodstvom prof. dr. sc. Slobodana Ivanovića, voditelja programa i stručnog tima suradnika. Uz voditelja studija prisutnima su se prigodnim riječima obratili dekanica Fakulteta prof. dr. sc. Sandra Janković, gradonačelnik grada Opatije Fernando Kirigin, direktor hrane i pića Turisthotela Zadar Zvonimir Župan, Dragica Lukin, predstavnica Hrvatskog kuharskog i slastičarskog saveza u ime stručnih suradnika i Fran Opsenica, predstavnik polaznika 11. generacije Specijalista odjela hrane i pića.

Konkurentnost hrvatskog turizma uvelike ovisi o konkurentnosti radne snage, obrazovanju i specijalizaciji kadrova u turizmu, a Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, kao jedina ustanova u RH u potpunosti orijentirana na edukaciju i znanstveni razvoj kadrova u području turizma i ugostiteljstva, zaslužan je za brojne generacije stručnjaka.

– Grad Opatija i cijela Opatijska rivijera kao destinacija strateški su opredijeljeni neprestano usavršavati i poboljšavati svoju turističku ponudu. Upravo su kadrovi koji se školuju na vašem Fakultetu, od redovnih studenata do polaznika programa cjeloživotnog učenja i profesora koji se bave znanstvenim radom, okosnica razvoja lokalnog turizma, ali i turizma u cijeloj Hrvatskoj. Opatija je brendirana kao destinacija vrhunske gastronomske ponude, poznatih restorana u kojima rade vrhunski chefovi, baristi, sommelieri. Tradiciju valja nastavljati, kao i pratiti sve svjetske trendove, što je moguće jedino stalnom edukacijom, istaknuo je gradonačelnik Fernando Kirigin.

Kroz dosadašnje generacije program je završilo preko 400 polaznika koji su nakon stručnog usavršavanja za specijalista odjela hrane i pića stekli potrebna teorijska, ali i iskustveno-praktična znanja. Bivši polaznici izražavaju veliko zadovoljstvo stečenim znanjem o enogastronomskim trendovima, a najviše ističu praktične vježbe kroz koje se na inovativan način obrađuju aktualni problemi u ugostiteljstvu. Veliki dio polaznika u svojim je hotelskim kompanijama napredovalo na menadžerske pozicije, a kroz učinjenu analizu i povratne informacije bivših polaznika fakultet se može pohvaliti činjenicom da 30% rukovodećih pozicija u odjelu hrane i pića Hrvatske drže bivši polaznici SHiP-a.

Važnost obrazovanja i stalnog unapređenja ljudskih potencijala kroz nova znanja, vještine i kompetencije kako u dosadašnjim tako i u 11. generaciji prepoznale su brojne hotelske kompanije poput Jadranke Mali Lošinj, Maistra d.d., Turisthotel d.d., Zadar i brojnih drugih, kao i veliki niz privatnih ugostitelja i malih poduzetnika s područja cijele Hrvatske. Upisani polaznici dolaze iz svih regija Hrvatske, od Dubrovnika, preko Splita i Biograda, pa sve do Kvarnera, Istre, Zagreba do Osijeka. Zajednička želja svih polaznika je usvajanje novih znanja znanjima i kompetencija u cilju stvaranja što kvalitetnije i inovativne ponude domaćim i stranim turistima.

Stručno usavršavanje traje jednu akademsku godinu, a provodi se u dva modula, od kojih modul gastronomije podrazumijeva svladavanje znanja iz područja suvremenih gastronomskih trendova, pravilne prehrane, umijeća slastičarstva i pekarstva te marketinga u odjelu hrane i pića. Drugi je modul posvećen restoraterstvu, a naglasak je stavljen na uslužne procese u restoraterstvu, somelijerstvu, baru i barskom poslovanju, sigurnosti hrane u odjelu HiP-a. Dodatnu vrijednost programu i ove godine dati će gostujuća predavanja istaknutih predstavnika struke.

Nakon završenog programa stručnog usavršavanja i specijalizacije za specijalista odjela hrane i pića, svi kandidati stječu potrebna teoretska i praktična znanja koja se mogu primijeniti u širokom spektru poslova u turizmu i ugostiteljstvu. Programom se stječe i pravo na 30 ECTS bodova te upis programa u matičnu evidenciju.

Više sa portala poduckun.net ...