[U OKU KAMERE] Uz obalni prostor Mošćeničke Drage postavljeni “pametni” spremnici za otpad

Autor: Nikola Cvjetović 10.11.2022

Vizualni dizajn nastao je u suradnji s Područnom školom “Eugen Kumičić” iz Mošćeničke Drage...

Mošćenička Draga - Na obalno područje Mošćeničke Drage i Brseča postavljeni su pametni i oslikani spremnici za otpad, koji će u narednim godinama biti na raspolaganju turistima i lokalnom stanovništvu za savjesno i odgovorno postupanje s otpadom.

Spremnici za odvojeno prikupljanje otpadom pod nazivom “Bigbelly”, opremljeni su najnovijim tehnološkim rješenjima kako bi prikupljanje otpada korisnicima bilo čim jednostavnije. Posjetitelji plaža od sada će svoj otpad moći odvojiti bez previše razmišljanja, a novi sustav kompresije pobrinut će se da u spremnik stane čim više otpada te ako je pun, putem softvera obavijestiti komunalno poduzeće da je vrijeme za pražnjenje. Valja napomenuti i kako su spremnici potpuno energetski neovisni, s obzirom na to da rade na solarnu energiju, a rezultati ovakvog tehnološkog napretka jesu smanjene emisije CO2 te potrošnje goriva za odvoz otpada, što u konačnici dovodi do čišćeg i ljepšeg okoliša u zajednici.

Ono po čemu su spremnici mošćeničkog kraja zaista posebni, šareni su likovni radovi učenika 2., 5. i 7. razreda Područne škole “Eugen Kumičić” iz Mošćeničke Drage. Učenici su svojom kreativnošću dali veliki doprinos u misiji za čisto i blistavo priobalje i podmorje, a njihovi morski motivi već od prvog dana prolaznike potiču na brigu prema moru kroz savjesno postupanje s otpadom.

Postavljanje pametnih spremnika “Bigbelly” realizirano je u sklopu projekta “Očuvanje i zaštita morskog okoliša općine Mošćenička Draga” koji provodi Općina Mošćenička Draga u partnerstvu s Udrugom Žmergo, a njihov vizualni dizajn nastao je u suradnji s Područnom školom “Eugen Kumičić” iz Mošćeničke Drage.

Podsjetimo, Općina Mošćenička Draga u partnerstvu s opatijskom Udrugom Žmergo, je 2020. godine uspješno prijavila projekt MOD na natječaj za provedbu Mjere 2.1. Očuvanje okoliša i poticanje na održivo upravljanje prirodnim resursima iz LRSR 2014. - 2020. FLAG-a Vela Vrata, nakon čega on biva odobren za financiranje te u listopadu spremno započinje s provedbom u trajanju od 14 mjeseci.

Više sa portala poduckun.net ...