[U OKU KAMERE] Veprinac Ghost Tour ne prestaje oduševljavati

Autor: Nikola Cvjetović 30.07.2022

Veprinac_Ghost_Tour_striga

Organizatori poručuju kako im je cilj predstaviti bogatstvo zavičajne etnografije na zanimljiv način te zainteresirati što širu javnost za ovu specifičnu kulturnu baštinu.

Veprinac_Ghost_Tour_intro-64137

Veprinac - S nadolaskom noći u petak 29. srpnja u starom gradu Veprincu održao se još jedan Veprinac Ghost Tour. Nakon svoje iznimno posjećene lipanjske premijere ovaj se tematski obilazak staroga grada, posvećen narodnim vjerovanjima Istre i Kvarnera, ponovio po drugi put. Veprinačka plemkinja Ana Wallsee povela je noćnim gradom publiku od preko 50 posjetitelja koji su s nestrpljenjem očekivali upoznati Veprinac u vrijeme kada je sve u njemu bilo moguće dok su kostimirani glumci na raznim lokacijama predstavljali fantastična bića narodne predaje te na jednu večer oživjeli magični svijet u koji su vjerovali naši stari.

Posjetitelji su tako doznali kakva je nepravda natjerala moru Luce da uporabi svoje mračne moći, upoznali su dnevnu rutinu veprinačkog krsnika, magičnog zaštitnika mjesta, suprotstavili se krvoločnom kudlaku, poslušali čeznutljiv pjev mistične blijede utvare te na kraju degustirali štrigin ljubavni napitak.

Veprinac_Ghost_Tour_utvara

Organizator događanja je Udruga za razvoj kulture mladih Kulturni front u suradnji s obrtom za interpretaciju baštine Terra Incognita. Uz njih, doživljaj srednjovjekovnog Veprinca obogatio je i OPG Grgurina, predstavljajući pregršt autentičnih lokalnih proizvoda koji su se izvrsno uklopili u srednjovjekovni ambijent.

Sudjelovanje u promotivnoj šetnji bilo je besplatno te namijenjeno publici starijoj od 12 godina. Organizatori poručuju kako im je cilj predstaviti bogatstvo zavičajne etnografije na zanimljiv način te zainteresirati što širu javnost za ovu specifičnu kulturnu baštinu. S obzirom na dosadašnji interes javnosti koji daleko premašuje kvotu koju može primiti svaka šetnja, vjerojatno je da će se šetnja ponoviti još koji put tijekom ove sezone.

Program je razvijen uz pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije i Turističke zajednice Grada Opatije, a njegov kontinuitet omogućio je Grad Opatija.

VGT_OPG_Grgurina

Foto: Vedrana Šoltić

Više sa portala poduckun.net ...