U Opatiji otvoren 47. Međunarodni ICT skup MIPRO

Autor: Marina Pauletić 23.05.2024

Foto: arhiva

Po prvi put na ovom skupu primijenilo se korištenje umjetne inteligencije.

Opatija - U Opatiji započeo je s radom 47. Međunarodni ICT skup MIPRO 2024, na kome će biti prezentirano više od 400 znanstveno-stručnih radova. Otvarajući skup, predsjednik MIPRO-a prof. dr. sc. Vedran Mornar, vratio se u 1978. godinu te napomenuo da je u ovih skoro pet desetljeća tehnologija tolika napredovala da je to današnjim generacijama teško i zamisliti. To je vrijeme „bušenih kartica“, a „računala“ su bila teška i skupa.

„Danas je teško zamisliti da je računalo u to vrijeme bilo teško 5,5 tona, koštalo 7 milijuna dolara, što bi u naše vrijeme bio ekvivalent 38 milijuna dolara, a njegove tehničke karakteristike bile su pet puta slabije od današnjih Raspberry, računala koja djeci služe za osnovnu obuku“, rekao je Mornar. Po prvi put na ovom skupu primijenilo se korištenje umjetne inteligencije za prevođenje na sve EU jezike u okviru svečanog otvaranja skupa. Održana je i dodjela godišnje nagrade za značajan doprinos u razvoju ICT-a u znanosti, tehnologiji ili gospodarstvu. Plenarno predavanje održao je Oliver Oberst iz IBM-a, na temu Kvantno računalstvo: kvantni skok u budućnost.

U ime Primorsko-goranske županije sudionike ovog eminentnog skupa duge tradicije pozdravila je pročelnica UO za turizma, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban koja je naglasila kako je PGŽ, prepoznavši važnost informatičke tehnologije, kao prva u Hrvatskoj pokrenula projekt e-Županija, da bi stvorili infrastrukturne uvjete za dostupnost interneta s velikom brzinom prijenosa podataka.

„Cilj nam je omogućiti svakom građaninu, gospodarstvu, znanstvenim i drugim institucijama na području Županije brzi internet i uvođenje novih informatičko komunikacijskih tehnologija uz stalni razvoj novih servisa, AI-a, IOT-a… bez kojih je nezamisliv novi način života i poslovanja u 21. stoljeću. Upravo je MIPRO oduvijek bio svjetionik tehnološke izvrsnosti i platforma za revolucionarna istraživanja i razvoj. Ovogodišnji MIPRO obećava da će biti izniman, s raznolikim programom koji uključuje predavanja vodećih stručnjaka, pronicljive panel rasprave, praktične radionice i izložbu koja prikazuje najsuvremenije tehnologije. Privilegirani smo što imamo niz uglednih govornika koji će podijeliti svoje stručno znanje o ključnim temama kao što su umjetna inteligencija, kibernetička sigurnost, pametni gradovi, Internet stvari i virtualna stvarnost. Dok krećemo na ovo putovanje sljedećih nekoliko dana, potičem svakoga od vas da u potpunosti iskoristi prilike za suradnju sa svojim kolegama, razmjenu ideja i istraživanje novih suradnji. Iskoristimo ovu platformu za pomicanje granica mogućeg i poticanje inovacija koje će koristiti društvu u cjelini“, rekla je Ban.

Više sa portala poduckun.net ...