U opatijskoj Gradskoj knjižnici održan veliki Tjedan dobre dječje knjige

Autor: Marina Pauletić 22.04.2024

Ljubaznošću predstavnika Crvenog križa svako je dijete dobilo svoj primjerak slikovnice, slatkiš i uspomenu na sjajan petak u knjižnici.

Opatija - Obiljem događanja u Gradskoj knjižnici Opatija obilježen je Tjedan dobre dječje knjige, najveća manifestacija dječje čitateljske kulture u riječkoj regiji. Sjajna predavanja, gostovanja, izložbe, igre, radionice, pričaonice i predstavljanje slikovnice bila su povod da 200ak mališana u tjedan dana posjeti Gradsku knjižnicu Opatija i njezine ogranke.

Tema ovogodišnjeg Tjedna dobre dječje knjige bila je “umjetno/prirodno”, a bajkovitu notu svemu dalo je obilježavanje 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić Mažuranić, hrvatskog Andersena.

Djeca i odrasli imali su priliku saznati zanimljivosti o Ivaninom liku i djelu na susretu s kazivačicom priča iz Ogulina, Zavičaja bajke, Sabinom Gvozdić. Jednom sasvim posebnom izvedbom Regoča i Neve Nevičice pripovjedačica je donijela čar nekih davnih vremena u kojoj su uživali učenici četvrtih razreda opatijske osnovne škole.

Omaž omiljenoj dječjoj spisateljici nastavio se kamišibaj izvedbom “Čudnovatih zgoda Šegrta Hlapića” koju je pratila glazba na terapijskom bubnju. Pripovijest u obliku japanskog uličnog kazališta izveli su Kozlići, udruga specijalizirana za pričanje kamišibaj priča, koja je oduševila mlade iz Udruge invalida Grada Opatije.

Na kraju samoga tjedna, uoči Dana planeta Zemlje, u Gradskoj knjižnici Opatija održano je predstavljanje slikovnice “Žabac i izgubljeni dom” autorice Željke Pukec i ilustratora Svena Nemeta, u suradnji sa Hrvatskim crvenim križem i Crvenim križem Opatija. Priču koja govori o negativnim posljedicama klimatskih promjena i poučava što sve možemo činiti kako bi se one smanjile sa zanimanjem su pratili mališani iz Dječjeg vrtića Opatija - Volosko i Dječjeg vrtića Girotondo. Uz maskotu Vjevericu Miricu djeca su se zabavljala plešući na popratnu pjesmu "Pjevaj, pleši, volontiraj" pomažući žabici da pronađe put iz labirinta do svoga doma među lopočima.

Ljubaznošću predstavnika Crvenog križa svako je dijete dobilo svoj primjerak slikovnice, slatkiš i uspomenu na sjajan petak u knjižnici.

Ogranke knjižnice posjećivale su škole i vrtići, održane su prigodne pričaonice i kreativne radionice. U središnjoj knjižnici u Opatiji postavljena je izložba plakata animiranih adaptacija književnih djela – Walt Disney koju posjetitelji mogu razgledati do daljnjega.

Riječ je o gostujućoj autorskoj izložbi Gradske knjižnice Vukovar koja nas vodi u svijet animiranih adaptacija književnih djela na kojima su odrastale, i još odrastaju, generacije djece.

Više sa portala poduckun.net ...