[FOTO/VIDEO] U opatijskoj osnovnoj školi promovirana slikovnica 'Krajica z Opatije'

Autor: Kristina Tubić 04.05.2023

Foto: Grad Opatija

Prisutne učenike, roditelje i goste pozdravile su voditeljica projekta i Čakavčića Gordana Jedriško Popeškić i ravnateljica škole Milana Međimorec te predsjednica Udruge ljubitelja kamelija Mira Shalabi.

Opatija - Slikovnica "Krajica z Opatije" promovirana je uz prigodni program u holu Osnovne škole „R. K. Jeretov“ u kojem su nastupili Čakavčići, učenici s recitacijama i školski zbor. Slikovnica je nastala u okviru eTwinning projekta „Slikovnicom povezani“ u suradnji opatijske i matuljske osnovne škole – matuljski učenici napravili su slikovnicu „Zvonejska mlekarica“, a opatijski „Kraljica z Opatije“. Slikovnica je tiskana u 200 primjeraka u suradnji s Udrugom ljubitelja kamelija Opatija, a učenički likovni radovi na temu kamelija te slikovnica bili su izloženi i na ovogodišnjem Festivalu Kamelija.

Zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić pohvalila je ovu inicijativu istaknuvši kako je jako važno čuvati baštinu našeg kraja, a naročito naše čakavsko narječje te istaknula da je veseli što će svojim kćerima moći čitati slikovnicu na čakavskom. Prisutne učenike, roditelje i goste pozdravile su voditeljica projekta i Čakavčića Gordana Jedriško Popeškić i ravnateljica škole Milana Međimorec te predsjednica Udruge ljubitelja kamelija Mira Shalabi.

Meštrica Jedriško Popeškić, voditeljica izvannastavne aktivnosti Čakavčići, istaknula je kako je u izradi slikovnice sudjelovalo desetak učenika četvrtog razreda koji su sami pisali tekst i izradili ilustracije, a kako bi što bolje ispričali priču o simbolu Opatije kameliji i kako je stigla u naš grad, pomogla im je predsjednica Udruge ljubitelja kamelija Mira Shalabi.

Meštrica Gordana Jedriško Popeškić

- Pasano leto smo sudjelovali na e-Twinning projektu Slikovnicom povezani čije su autorice projekta bile moje drage kolegice Bojana Lanča i Andrea Barac. Svrha projekta je upoznavanje i otkrivanje svijeta slikovnice kroz pisanu riječ. Projekt je bio zamišljen da jedna partner škola započne izradu slikovnice, a drugi projektni partner slikovnicu dovrši. Naš projektni partner je bio bila je Osnovna škola "Dr. Andrija Mohorovičić" iz Matulja, poručila je Gordana Jedriško Popeškić te dodala da su 'potaknuti načelom zavičajnosti i suradničkim radom osmislili temu, ideju i likove naše slikovnice, odredili likovnu tehniku i ilustrirali svoju priču'.

Kako ističu, istraživali su po internetu kada je kamelija stigla u Opatiju, a pravu istinu nam je rekla Mira Shalabi iz Udruge ljubitelja kamelija.

- Slikovnica ''Krajica z Opatije'' informira malog čitatelja na koji način je kamelija stigla u Opatiju, kako je baš taj cvijet stigao u Opatiju. Kako slikovnica ne bi bila samo informativna u priču smo ubacili dječji lik. Glavni akteri su i djeca koja svake godine sudjeluju na Festivalu kamelija. Moj najveći doprinos je širenje našega čakavskog zajika na našem lepem ''ča'' da se taj zajik ne pozabi, dodala je Shalabi.

Slikovnica je predstavljena i na Festivalu kamelija, u Dječjoj kući i u Crikvenici, a moći će se pročitati i u knjižnicama Opatije, Liburnije i županije, kao i u Nacionalnoj knjižnici u Zagrebu. Nakon svečanosti gosti i uzvanici mogli su kupiti proizvode Učeničke zadruge Vivo izložene u holu školu.

VIDEO

U opatijskoj osnovnoj školi promovirana slikovnica 'Krajica z Opatije'

Više sa portala poduckun.net ...