U Veprincu održana „Smotra vina va Leprince“

Autor: Marina Pauletić 12.12.2023

Ocijenjena su 34 uzorka vina.

Veprinac - U organizaciji Kulturnog društva Leprinac, proteklog vikenda održana je još jedna „Smotra vina va Leprince“. Ocjenjivanje vina održalo se u četvrtak, 7. prosinca, a stručni žiri sastavljen od tri enologa: Patricija Rumac, Nina Vičić i Toni Babić ocijenio je ukupno 34 uzorka vina. 17 uzoraka bijelog vina napravljeno tehnikom kontroliranog vrenja (hladno), osam uzoraka bijelog vina „po starinski“ (pod dropom) i devet uzoraka crnog vina.

Najbolje ocijenjeno vino za bijelo vino kontrolirano vrenje bila je malvazija od Silvana Luksetića iz Bregi, a ono je bilo i najbolje ocijenjeno vino na smotri. Arijan Kusturin iz Veprinca imao je najbolje bijelo vino „po starinski“, a crno OPG Maćuki isto iz Veprinca. Vina su iz godine u godinu sve bolja, rekla je enologinja Patricija Rumac čemu u prilog ide da niti jedan uzorak nije bio „za škartirati“.

Od 17 uzoraka bijelog vina kontrolirano vrenje bile su samo četiri bronce, devet srebra i četiri zlata što je izuzetno dobro. Subotu, 9. prosinca u društvenom domu Janko Gržinić održana je dodjela priznanja i plaketa te degustacija i druženje gdje su vinari mogli razmijeniti svoja iskustva i probati sva vina koja su sudjelovala na smotri.

Više sa portala poduckun.net ...