Ugostiteljska škola Opatija završava projekt RCK Recept s izvrsnim rezultatima!

Autor: Portal Poduckun 30.11.2023

Projekt je postavio temelje za budućnost, pridonoseći razvoju strukovnog obrazovanja te stvarajući kadrove spremne za izazove tržišta rada.

Opatija – Iz Ugostiteljske škole Opatija s ponosom objavljuju uspješan završetak projekta „RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu“ u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., financiranog bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta bila je 7.788.588,48 €. Projekt je započeo 1. travnja 2020. te završava 31. prosinca 2023. godine.

Istaknuta dostignuća Projekta

Shodno planiranim aktivnostima projektni tim posebno ističe sljedeća dostignuća na Projektu:

1. Uvođenje tehnologije u nastavu kroz VR (Virtual Reality) naočale, s čime su učenici dobili jedinstvenu priliku za učenje o kuhanju i kulinarskim tehnikama.

2. Otvoreno je novo zanimanje s fokusom na konobarske vještine, sommelierstvo, barista vještine, enologiju i nutricionizam – četverogodišnji program Tehničar/Tehničarka posluživanja.

3. Otvoreni su i programi formalnog i neformalnog obrazovanja odraslih: razvijena su tri formalna programa i nekoliko neformalnih programa kako bi se podržao razvoj kadrova u sektoru.

4. Velik naglasak stavljan je na edukaciju nastavnika i rukovodećeg osoblja: stručna putovanja i intenziviranje međunarodne suradnje jačale su kompetencije nastavnika.

Postignuti su glavni ciljevi:

- razvoj i poticanje suradnje škole i gospodarskog sektora,
- osiguravanje potrebnih praktičnih vještina,
- popularizacija strukovnih zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu,
- stvaranje sustava kvalitete,
- kreiranje novih zanimanja,
- edukacija nastavnika s inovativnim pristupima,
- digitalizacija i primjena novih tehnologija,
- zeleni turizam – zeleno obrazovanje i razvoj zelenih kompetencija,
- održivi razvoj.

Budućnost sektora turizma i ugostiteljstva

Projekt je postavio temelje za budućnost, pridonoseći razvoju strukovnog obrazovanja te stvarajući kadrove spremne za izazove tržišta rada. Razvijen je Plan razvoja Regionalnog centra kompetentnosti za 2023. – 2028., usmjeren na inovativne metode poučavanja, učenje zasnovano na radu i suradnju s relevantnim institucijama. Planirane aktivnosti osigurat će daljnji rast i unapređenje.

Regionalni centar kompetentnosti (RCK) predstavlja središte strukovne izvrsnosti s inovativnim pristupom poučavanju, usmjerenim na potrebe tržišta rada i gospodarstva, dok su u fokusu kvaliteta, suradnja i podrška razvoju strukovnog obrazovanja.

Zajedno gradimo bolju budućnost u turizmu i ugostiteljstvu!

Više sa portala poduckun.net ...