Veprinac Ghost Tour privukao veliki broj posjetitelja

Autor: Nikola Cvjetović 18.08.2023

Licencirana turistička vodičkinja Ana Cerovac, u ulozi veprinačke plemkinje Ane Wallsee, povela je posjetitelje starim gradom te im otkrila kako je izgledao život u Veprincu u vrijeme kada su se preplitali stvarnost i mašta.

Veprinac - S dolaskom noći u četvrtak 17. kolovoza u starom gradu Veprincu, pred dosad rekordnom publikom od preko 80 posjetitelja, održala se interpretacijska šetnja pod nazivom Veprinac Ghost Tour. Licencirana turistička vodičkinja Ana Cerovac, u ulozi veprinačke plemkinje Ane Wallsee, povela je posjetitelje starim gradom te im otkrila kako je izgledao život u Veprincu u vrijeme kada su se preplitali stvarnost i mašta.

Kostimirani glumci na raznim lokacijama ovog slikovitog mjesta utjelovili su fantastična bića narodne predaje te na jednu večer oživjeli magični svijet u koji su vjerovali naši stari, a gosti iz raznih krajeva Kvarnera i Istre priključili su im se u tom putovanju i s velikim interesom uronili u autentične priče mističnog liburnijskog folklora.


Tako su svi okupljeni doznali kakva je nepravda natjerala moru Luce da uporabi svoje mračne moći, upoznali su dnevnu rutinu mjesnog krsnika, suprotstavili se krvoločnom kudlaku, poslušali uspavanku utvare s onoga svijeta te na kraju degustirali štrigin ljubavni napitak. Uz njih, doživljaj srednjovjekovnog Veprinca obogatili su i lokalni OPG-ovi, OPG Rumac Maćuki te OPG Grgurina, predstavljajući domaće proizvode koji su se izvrsno uklopili u čarobni ambijent, a Kulturno društvo Leprinac otvorilo je vrata svoje Etno zbirke tako da su gosti mogli pogledati bogatu izložbu eksponata iz tradicijskog ruralnog života ovih krajeva.
Sudjelovanje u promotivnoj šetnji odvijalo se pod pokroviteljstvom Grada Opatije te je za posjetitelje bilo besplatno, a popratila ga je degustacija vina, likera, marmelada i čajeva. Organizatori iz opatijske udruge Kulturni front poručili su kako je cilj ove predstave predstaviti bogatstvo zavičajne etnografije na zanimljiv način te zainteresirati što širu javnost za ovu specifičnu kulturnu baštinu.


Ovim je nastupom udruga Kulturni front napravila uvod u dugo očekivani vikend Festivala fantastike i znanstvene fantastike Liburnicon, popularne manifestacije koja okuplja ljubitelje fantastike, mitologije, povijesti te naprednih znanosti. Liburnicon se ove godine održava od 18. do 20. kolovoza na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki te očekuje velik broj posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske.


Program storytelling šetnje Veprinac Ghost Tour nastavlja se pak u petak, 25. kolovoza, u sklopu Opatijskog vremeplova Turističke zajednice Grada Opatije kada će izvedba biti na engleskom jeziku. Nastup će, već po običaju, otpočeti u 21:30 h kod raspela pod ulazom u veprinački stari grad. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da se pridruže uzbudljivom noćnom obilasku Veprinca te urone u vrijeme kad je sve bilo moguće.

Više sa portala poduckun.net ...