[VIDEO] 27. Zvončarska smotra Matulji ove subote u najpusnoj općini

Autor: Marina Pauletić 06.02.2024

Petnaest zvončarskih grupa na međunarodnoj smotri, Koktelsi i brojne novosti.

Matulji - Danas je u matuljskoj slastičarnici, prigodnog naziva Zvončarnica, održana press konferencija na kojoj je najavljena 27. Zvončarska smotra Matulji, najveće i najpoznatije karnevalsko događanje ove općine, koja će se održati u subotu 10. veljače, a kako se na konferenciji moglo čuti, manifestacija ove godine donosi brojne novosti.

Na press konferenciji su sudjelovali načelnik Općine Matulji Vedran Kinkela, njegov zamjenik Eduard Baćić, izvršni producent smotre Vjeko Alilović, predstavnici Frlanskih zvončara Sanjin Milih i Miroslav Ivaničić, predsjednik Pusnog odbora Matulji Korado Dubrović lider popularnih Koktelsa Nikola Peršić te Robert Šepić, u ime udruge Zvončari i maškare Vlahov Breg – Korensko, organizatora Dječje redute i pusnih tanci u Jušićima. Naglasimo kako je press konferenciju otvorio mali frlanski zvončar Mariel koji je zvonjavom najavio i samu smotru.

Načelnik Općine Matulji Vedran Kinkela je naglasio kako ovogodišnje izdanje smotre donosi brojne novosti, a jedna od njih je izmjena same trase koja će ove godine završiti u matuljuskom amfiteatru gdje će biti postavljen veliki šator za mnogobrojne sudionike i publiku. Naglasio je kako će se smotra održati usprkos promjenjivoj vremenskoj prognozi i da otkazivanja, kad su zvončari u pitanju – nema. Pozvao je sve da budu dio ove jedinstvene manifestacije. Njegov zamjenik Eduard Baćić izvijestio je o zatvaranju prometa i prometnoj regulaciji koja će biti na snazi od 11:30 – 18 sati te pozvao sve da se pridržavaju prometne regulative za vrijeme trajanja manifestacije.

Vjeko Alilović je najavio sudjelovanje 15 zvončarskih grupa s ukupno 840 zvončara te tri karnevalske grupe s ukupno 360 maškara. U 12:30 sati trasom će zagospodariti maškare; centrom Matulja prodefilirati maškare Dječjeg vrtića Matulji te karnevalskih grupa Vavek parićani Matulji i Zijat, sost, tancat i pit. Točno u 13 sati će Pusni odbor Matulji na glavnoj pozornici načelniku Općine uručiti zvončarski facol i tim činom proglasiti smotru otvorenom. Trenutak je to da trasom zagospodare zvončari, a svoje sudjelovanje na ovoj međunarodnoj smotri su najavili: Frlanski zvončari, Brgujski zvončari, Vlahov breg – Korensko, Munski zvončari, Žejanski zvončari, Brežanski zvončari, Grobnički dondolaši, Zametski zvončari, Halubajski zvončari, Kukuljanski zvončari, Sovinjski pusti, Ćićski zgončari, Kulturno turistično društvo "Vrbišće šjme" Vrbica (Ilirska Bistrica), KUD Tena Đakovo i KU Didi s Kamešnice (Sinj). Bit će to prava rapsodija zvona uz brojnu publiku na trasi koja će svojim glavnim dijelom biti ograđena ogradicama kako bi publika nesmetano pratila nastupe zvončara. Na samom cilju trase, domaćini su pripremili veliki photo point na kojem će se moći za uspomenu fotografirati i sudionici i publika.

Organizatori su se pobrinuli da zvončarima i publici osiguraju i vrhunsku zabavu pa će tako voditelji na pozornici biti Mario Lipovšek Battifiaca i Nina Dukić, svirat će Jože Vešmašinov in prijateli dok će u šatoru, uz ugostiteljsku ponudu, glazbeni program biti u znaku Trija Asi, a od 17 sati svoj koncert će održati megapopularni Koktelsi koji, prema riječima lidera Nikole Peršića pripremaju pravi pusni spektakl uz promociju nove skladbe. Koktelsi će svirati do 19, a sam šator će za publiku biti otvoren do 20 sati.

Predstavnici Frlanskih zvončara, koji ove godine u posjedu imaju i ključ općine, su podsjetili na sjajnu Miću zvončarsku smotru koja je prvim izdanjem oduševila sve te pozvali publiku da u subotu dođe u što većem broju. Predsjednik Pusnog odbora Matulji je najavio tradicionalno aktivno sudjelovanje i ove godine, dok je Robert Šepić najavio Dječju redutu u Domu Jušići u srijedu, od 18 do 21 sat, kada se za najmlađe sprema odlična zabava uz glazbu uživo, mađioničara i okrjepu. Svi su pozvani i na pusni tanci u Jušićima u subotu i u ponedjeljak.

Alilović je podsjetio i na danas otvorenu izložbu "Rožice od karti za krabujosnicu" u Likovnoj poneštrici Matulji koju svakako valja pogledati, a prema svemu najavljenom čekaju nas sjajna događanja. Svakako s vrhuncem u subotu i 27. Zvončarsku smotru Matulji koju nikako ne bi trebalo propustiti!

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...