[VIDEO] Medvjed se spustio do kuća, Brežani apeliraju na odgovorne da problem što prije riješe

Autor: Nikola Cvjetović 31.08.2023

Podsjetimo, općina Matulji usvojila je plan gospodarenja divljači na nelovnim područjima koje točno propisuje protokol redukcije divljači za područje općine Matulji.

Bregi - Nakon divljih svinja, samo su nam još trebali medvjedi, komentar je jednog Brežana na pojavu medvjeda u naseljenom djelu naselja Bregi.

- Uz problem divljih svinja koje nam rade štetu po vrtovima, a sad se dodatno moramo brinuti za djecu, sumještane kao i domaće životinje koje imamo oko kuće. Apelirali smo na brojne institucije, pisali, zvali nadležne, ali se ništa nije učinilo, kazao je jedan mještanin koji je zabrinut za sigurnost. Ovim putem pozivamo sve odgovorne i mjerodavne da što prije krenu s rješavanjem ovog problema koji jer znamo da potencijalni susreti divljih životinja i ljudi završiti kobno.

Za navedeno područje zaduženo je Lovačko društvo Lane iz Opatije, ali vrijedi istaknuti da s medvjedom, kao i vukom gospodari Republika Hrvatska. Kako smo već izvještavali u ovakvim situacijama, prvo se postave repelenti koji bi trebali otjerati medvjeda. U slučaju da repelenti, tj. mirisi koji rastjeruju divljač ne djeluju, može se pozvati interventni tim, koji će gumenim mecima otjerati životinju. I ovo su jedine mjere koje se u ovim slučajevima mogu poduzimati, uz napomenu da je za poziv za interventni tim na razini ministarstva, a ne pojedinog Lovačkog društva.

U slučaju da se traži interventni tim, zahtjev se mora dostaviti Ministarstvu poljoprivrede, sektoru lovstva, koji dalje odlučuje o akciji, dok repelente daje lokalno Lovačko društvo.

U razgovoru s dugogodišnjim lovcem kojemu je ova tematika poznata, posebno je napomenuo nelogičnost da s vukom i medvjedom gospodari isključivo država, a ne lovačka društva, dok s druge strane ta ista država tereti društva za svu štetu koju medvjed počini, iako društva ne gospodare s tom vrstom. Kao osnovni problem pojave medvjeda blizu urbaniziranih područja navodi veliki broj divljih odlagališta otpada koji medvjedima postaju siguran izvor hrane. Iz tog razloga, Lovačka društva unosom veće količine hrane pokušavaju zadržati divljač u svom staništu, što u konkretnom slučaju znači dublje u šumi!

Podsjetimo, općina Matulji usvojila je plan gospodarenja divljači na nelovnim područjima koje točno propisuje protokol redukcije divljači za područje općine Matulji.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...