[VIDEO] Najavljeno obilježavanje 79. obljetnice sjećanja na stradale u Lipi - Lipa pamti

Autor: Marina Pauletić 20.04.2023

Foto: arhiva

Svi zainteresirani imaju priliku od 25. do 30. travnja besplatno posjetiti i razgledati Memorijalni centar Lipa pamti.

Lipa - Danas je u Memorijalnom centru Lipa pamti najavljen program obilježavanja 79. obljetnice sjećanja na stradale u Lipi tijekom nacističkog zločina koji se odigrao za vrijeme Drugog svjetskog rata, 30. travnja 1944. godine. Toga je dana ubijeno 269 stanovnika Lipe, zajedno s njihovom stokom dok je čitavo selo spaljeno.

Program obilježavanja sjećanja trajat će četiri dana. Započet će u četvrtak, 27. travnja u 19 sati pretpremijerom filma Zemlja ognja, koji će svoju televizijsku premijeru imati na HRT-u 22. srpnja, na Dan antifašističke borbe.

Foto: arhiva

Program će se nastaviti u petak, 28. travnja predavanjem Sanje Horvatinčić sa zagrebačkog Instituta za povijest i umjetnost naziva Drežničke pamti. Osim predavanja bit će projiciran i film Slavka Goldsteina, Drežnica. Istoga će dana učenici Područne škole Drežnica te djeca iz Lipe imati vođeno vodstvo centrom Lipa pamti te prigodnu radionicu.

U subotu, 29. travnja s početkom u 10 sati održat će se vođena edukativna šetnja Lipa šeta, koju će voditi Željka Modrić Surina i Boštjan Surina iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka. Mjesto polaska šetnje je ispred Memorijalnog centra, a organizirana će biti i dječja tematska radionica u prirodi.

Svečani komemorativni skup održat će se u nedjelju, 30. travnja u 17 sati.

Svi zainteresirani imaju priliku od 25. do 30. travnja besplatno posjetiti i razgledati Memorijalni centar Lipa pamti.

Više poslušajte u našem video prilogu.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...