[VIDEO] Otvoren znanstveno-stručni skup „Opatijske ljekovite procedure i pripravci nekad i danas“

Autor: Marin Aničić 21.03.2024

Stručna je predavanja otvorio prof. dr. sc. Amir Muzur.

Opatija - U Thalassotherapiji Opatija danas je otvoren znanstveno-stručni skup „Opatijske ljekovite procedure i pripravci nekad i danas“. Organizatori skupa su Medicinski fakultet u Rijeci, Fakultet zdravstvenih studija i Grad Opatija. Povod ovom skupu je 180 godina turizma i 135. godišnjica zdravstvenog turizma u Opatiji, obljetnice kojom se malotko u svijetu može pohvaliti. Thalassotherapia Opatija također slavi obljetnicu Referentnog centra za zdravstveni turizam koji je ustoličen 1998. godine.

„Skup je posvećen temi starih lječilišnih pripravaka i starih lječilišnih procedura kojih je prije 120 godina bilo jako puno“, objašnjava povjesničar Amir Muzur, te dodaje: „Mnogi od tih pripravaka su se u Opatiji i patentirali i raširili po cijeloj Europi a neke od tih procedura se i danas koriste“.

„O značaju turizma za Opatiju i činjenici da je Opatija nastala kao klimatsko lječilište, na početku zimovalište, nije potrebno mnogo govoriti. Danas je upravo Thallassotherapia centar zdravstvene usluge i zdravstvenog turizma Opatije, kroz više od 6 desetljeća postojanja ostvarili ste brojne uspjehe i priznanja. Referentni ste centar Ministarstva zdravstva za područje zdravstvenog turizma, kao i nacionalni centar za sportsku medicinu“, kazao je gradonačelnik Kirigin pozdravivši skup.

Stručna je predavanja otvorio prof. dr. sc. Amir Muzur temom „Opatijski liječnici i ljekarnici u doba austrijske uprave – znanstvenici, poduzetnici ili spretni promotori“, a uz mnoge druge istaknute stručnjake svoj pogled s aspekta turizma dala je direktorica TZ Opatija Suzi Petričić temom „Zdravstveno-turistička ponuda i potražnja u Opatiji našeg doba“.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...