[VIDEO] Predstavljen program obilježavanja 80. obljetnice „Lipa pamti“

Autor: Marina Pauletić 22.04.2024

Radi se o jednom od najvećih stradavanja civila na ovom području.

Lipa - Na konferenciji za novinare danas je predstavljen program 80. obljetnice stradavanja sela Lipa kada je 30. travnja 1944. pobijeno 269 seljana od čega 121 dijete, a selo je spaljeno. Jedno od najvećih stradavanja civila na ovom području obilježava se programom čiji je centralni dio komemoracija u utorak, 30. travnja. u 17 sati.

Vedran Kinkela, načelnik Općine Matulji, rekao je kako se zahvaljujući obnovi Memorijalnog centra Lipa pamti neprekidno obnavlja memorija na taj nemili događaj koji se nikad ne smije zaboraviti.

- Generacije koje dolaze moraju znati što se dogodilo jer nas aktualnosti u Europi i svijetu, nažalost, upozoravaju da neke lekcije ipak nismo naučili. Ipak, sa zadovoljstvom mogu reći da Lipa danas živi i za razliku od nekih slično stradalih sela u Europi, koja se nikad nisu oporavila, u Lipi danas živi stotinjak stanovnika koji svojim radom i zalaganjem doprinose razvoju sela. Ima djece i mladih i ovo selo ima još puno toga za ispričati, a na nama je da dostojno obilježimo svaki zadnji dan travnja, istaknuo je načelnik Kinkela.

Ermina Duraj, pročelnica Upravnog odjela za poslove župana i županijske skupštine Primorsko-goranske županije, istaknula je važnost memorijalnog centra:

- Povijest je učiteljica života i iz povijesti treba učiti lijepe ali i one manje lijepe stvari, a u Lipi smo da prenesemo poruku kako je važno zalagati se i glasno govoriti o važnosti mira i sigurnosti. Velika tragedija 269 stradalih Lipljana utkana je u krvotok ovdašnjih ljudi, a ovaj Memorijalni centar je trajni podsjetnik na ovaj strašni događaj. Osamdeseta obljetnica je prigoda da se naše poruke mira i borbe protiv zla čuju još glasnije, istaknula je pročelnica Duraj.

Dinko Tamarut, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Primorsko-goranske županije podsjetio se na početke obnove memorijalnog centra:

- Zahvaljujem Općini Matulji i Primorsko-goranskoj županiji kao i Ministarstvu kulture što su želju za životom ovog sela prenijeli u ovaj Memorijalni centar kroz koji stradali Lipljani na neki način žive i dalje. Nažalost, u ratovima najviše stradavaju civili i vrlo je važno o tome stalno govoriti. Drago mi je da sam svjedočio stvaranju memorijalnog centra i važno je da ovdje svake godine dolaze učenici osnovnih škola i da uče o ovom događaju kako se on više nikad ne bi dogodio, kazao je Tamarut.

Đeni Šamanić, predsjednica Mjesnog odbora Lipa, potvrdila je da Lipa danas zaista živi:

- Imamo mladih, imamo djece i svi se rado uključuju u obilježavanje stradavanja našeg sela. Na 40. obljetnicu pobratimili smo se sa Šajinima, također stradalim selom u općini Barban, i nadam se da će i nove generacije nastaviti ovu suradnju.

Vana Gović Marković, kustosica Memorijalnog centra Lipa pamti najavila je program obilježavanja koji počinje već u srijedu 24. travnja u podne otvaranjem izložbe „Lipa pamti“ autorice Vane Gović Marković i Tee Perinčić na izložbenim panoima na Korzu.

- U četvrtak, 25. travnja s početkom u 19 sati u Memorijalnom centru „Lipa pamti“ održat će se predavanje „Stradanje Vele i Male Učke te Potoka tijekom Drugog svjetskog rata“ prof. dr. sc. Roberta Žigulića. Dan kasnije održat će se predavanje „...s-av svitloba vezut kȃtra Lipa /...vidjela se svjetlost prema Lipi“ povodom 80. obljetnice stradanja Žejana, Velih i Malih Muna, a predavač je doc. dr. sc. Robert Doričić. U ponedjeljak 29. travnja u 18 sati u Memorijalnom centru otvorit će se izložba „Nakon zadnji aprila“ - izložba autorskih fotografija i tekstova o suvremenom životu Lipe i Lipljana autora Karla Čargonje i Gorana Ferčeca, kustos: Vana Gović Marković / Umjetnički program „Prepoznavanje odsustva“, najavila je kustosica i pozvala svih da dođu u Lipu u utorak 30. travnja na komemoraciju koja počinje u 17 sati.

Na konferenciji je govorio i Rajko Radulović, predsjednik UABA Liburnije, podružnice Matulji najavivši aktivnosti udruge povodom obilježavanja 80. obljetnice događaja na cijeloj Liburniji.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...