[VIDEO] Predstavljen rebalans: Proračun raste za 32,8 milijuna kuna, više sredstava za potpore i razvojne projekte

Autor: Andrea Načinović 27.06.2022

Izvorno planirani prihodi poslovanja povećavaju se za 9%, odnosno za oko 14 milijuna kuna. Istovremeno, planirani prihodi od prodaje nefinancijske imovine smanjuju za 55%, odnosno za oko 10 i pol milijuna kuna.

Opatija - Proračun Grada Opatije za 2022. godinu iznosit će 221 milijun i 208 tisuća kuna, ako Gradsko vijeće prihvati prijedlog rebalansa koji je danas predstavio gradonačelnik Fernando Kirigin sa suradnicama, zamjenicom Kristinom Đukić i pročelnicom UO za financije i društvene djelatnosti Tamarom Sergo.

– Rebalans, kojim se sredstva proračuna povećavaju za 17,4%, odraz je rada u proteklih 12 mjeseci, tijekom kojih smo radili na ostvarenju tri osnovna cilja – omogućiti građanima bolji život, završiti otvorene projekte i pokrenuti nove koji će omogućiti brži razvoj Opatije. Prvi je cilj bio povećanje socijalnog, društvenog i gospodarskog standarda građana, što smo ostvarili zadržavanjem i povećanjem financiranja svih dosadašnjih oblika pomoći i potpora stanovništvu i poduzetništvu te potpora projektima i aktivnostima udruga. Između ostalog, rebalansom bitno povećavamo sredstva za potporu zapošljavanja, poticanje poduzetništva i razvoj zaleđa Opatije. Drugi cilj bio je završetak projekata koji su planirani ili započeti prije početka našeg mandata, ali nisu bili ostvareni zbog niza razloga. Dio projekata smo već završili, dio će ih biti realiziran u ovoj godini, što je još jedan od razloga povećanja proračuna. Isto tako, a što je bio naš treći cilj, rebalansom se omogućava nastavak intenzivnog planiranja brojnih razvojnih projekata s ciljem unapređenja kvalitete života u lokalnoj zajednici, kazao je Kirigin, istaknuvši kako je među tim projektima i budući gradski bazen na Lipovici.

VIDEO

Rebalansom je predviđeno povećanje prihoda od 32,8 milijuna kuna, od čega se najveći dio odnosi na prijenos viška prihoda iz prethodne godine u iznosu 29,3 milijuna kuna. Pored toga izvorno planirani prihodi poslovanja povećavaju se za 9%, odnosno za oko 14 milijuna kuna. Istovremeno, planirani prihodi od prodaje nefinancijske imovine smanjuju za 55%, odnosno za oko 10 i pol milijuna kuna.

– Drugim riječima, rebalans predviđa da ćemo usprkos značajno manjoj prodaji imovine Grada Opatije, ostvariti povećanje prihoda i to usprkos nepovoljnim, odnosno neizvjesnim ekonomskim prilikama koje vladaju u zemlji i svijetu. To se posebice odnosi na prihode od poreza na dohodak koji se povećavaju gotovo za 10% u odnosu na izvorni plan – točnije radi se o povećanju od 5 milijuna kuna. Ukratko, ukidanje prireza koje je Gradsko vijeće usvojilo na prijedlog koalicije SDP-a, Akcije mladih, Unije Kvarnera i partnera u prethodnom mandatu, nije se negativno odrazilo na proračun. Upravo suprotno, građanima je ostalo više sredstava u kućnom budžetu, ali se jačanjem gospodarstva – u što Grad Opatija također ulaže značajna sredstva iz godine u godinu – povećao broj zaposlenih i njihova primanja, a time i proračunski prihodi, kazao je Kirigin.

Napomenuo je da se prihodi od pomoći povećavaju za 15% ili 5,6 milijuna kuna, što se najvećim dijelom odnosi na sredstva Europske unije za sufinanciranje projekata koji su bili planirani, ali nisu izvršeni u prethodnoj godini, kao što su Interpretacija 300 let škevra i uređenje trga u Iki, Opatijski kutak za inkluziju, Villa Angiolina, Start up inkubator te Dječji vrtić Veprinac. Povećanje sredstava od EU vezano je i uz nove projekte – i to projekt Dječjeg vrtića „Suvremeni vrtić za suvremenu obitelj“ te projekt „Pokrenimo kotačić u zajednici“ u partnerstvu s DND Opatija.

Na rashodovnoj strani Proračuna najveći udio u povećanju od oko 32 milijuna kuna odnosi se na prijenos investicija iz prethodne godine u iznosu od 26,2 milijuna kuna, od čega se iznos od 19 milijuna kuna namiruje iz viška prihoda prethodne godine, a iznos od 7,2 milijuna kuna iz novih prihoda (EU pomoći i sufinanciranje investitora).

– Dodatno, povećavaju se i rashodi za nabavu nefinancijske imovine u iznosu od 3,7 milijuna kuna. Ova stavka odnosi se na nove projekte ili povećanje iznosa po postojećim projektima, od čega je bitno istaknuti glavni projekt gradskog bazena, nabavu vrijednog kinoprojektora za centar Gervais te pripremu projekata za EU fondove. Pored toga ovim rebalansom osigurali smo sredstava od 500 tisuća kuna za nove poticaje po Programu poticanja zapošljavanja i poduzetništva i razvoja zaleđa, a rebalansom je bilo nužno povećati i rashode za materijal i energiju zbog porasta tržišnih cijena. Rebalansom osiguravamo i sredstva za sufinanciranje dodatnog logopeda; napominjemo da već sada Grad Opatija financira rad logopeda u dječjem vrtiću te našoj osnovnoj školi. Ovime osiguravamo dodatna sredstva za onu djecu odnosno roditelje koji žele dodatnu uslugu logopeda, rekao je Kirigin, dodavši da će, uz odluku o rebalansu, na sjednici Gradskog vijeća koja će se održati u utorak, 28. lipnja, vijećnici donositi dvije važne odluke. Prva je Odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Opatije, a druga Odluka o izmjenama Odluke o određivanja javnih parkirališta pod naplatom kojom će se omogućiti da naši građani lakše dođu do parkirnih mjesta, objasnio je Kirigin.

Gradonačelnik je istaknuo kako Grad Opatija razvija nekoliko modela, utkanih u prijedlog rebalansa, kojima bi se izašlo u susret roditeljima koji traže dodatna mjesta u jasličkim skupinama. Zamjenica Kristina Đukić objasnila je kako je za nadolazeću pedagošku godinu kapacitet Dječjeg vrtića Opatija udovoljio potrebama svih roditelja s područja Grada Opatije za smještaj djece u programe vrtića, za sve koji su u trenutku upisa zadovoljili uvjete: da su oba roditelja zaposlena i da i roditelji i dijete imaju prebivalište ili stalno boravište na području Opatije.

– Za upis u programe vrtića i jaslica na području Grada Opatije i Općine Lovran pristiglo je 177 prijava, a od toga se upisuje 116 djece. Od 61 neupisanog djeteta, što se većinom odnosi na djecu jasličke dobi, na područje Grada Opatije otpada 28 neupisane djece. Od toga 20 djece ne ispunjava uvjete jer se radi o djeci koja još nisu napunila godinu dana ili je jedan od roditelja je trenutno nezaposlen. Ostalih 8 se odnosi na djecu čiji roditelji su podnijeli prijave za upis u Vrtić van predviđenog roka ili ne žive u Opatiji, kazala je Đukić.

Naglasila je kako gradsku vlast veseli povećanje broja zahtjeva za upis u Dječji vrtić jer to svjedoči o rastu broja mladih obitelji u Opatiji te kako Grad Opatija radi na na stvaranju preduvjeta za zbrinjavanje neupisane djece.

– Paralelno razmatramo više opcija. Prvenstveno, istražujemo mogućnost povećanja jasličkih kapaciteta. Na tome intenzivno radimo te se nadamo da ćemo na ovaj način stvoriti preduvjete da se i djeca, koja formalno ne zadovoljavaju uvjete, upišu u vrtić. Rezervne varijante su nam i dadilje. Grad Opatija će sufinancirati smještaj djece kod dadilja na području Grada Opatije, ali i izvan područja Grada kako bi maksimalno izašli roditeljima ususret0. Za ovu namjenu predviđena su sredstva u rebalansu. Dakle, kad Gradsko vijeće usvoji rebalans proračuna, preduvjete za smještaj djece kod dadilja – imamo. Konačno, kao treća solucija, u pripremi je i odluka koja će također ići na Gradsko vijeće i kojom ćemo sufinancirat boravak djece u vrtićima drugih osnivača. Napominjem da se sve navedeno odnosi primarno na djecu koja su na listi čekanja u vrtiću Opatija i pod određenim uvjetima. Mislim da ćemo svi biti zadovoljni ukoliko uspijemo u namjeri povećanja jasličkog kapaciteta – a kako bi nam sva djeca ostala u Opatiji, zaključila je Đukić.

Više sa portala poduckun.net ...