[VIDEO] Škola za razvedene roditelje u Pink Parlaonici: Pomažemo roditeljima i djeci da kroz razvod prođu što bezbolnije

Autor: Ivana Grabar 01.03.2022

viber_slika_2022-02-15_18-43-53-194

-Djeca su najčešće uhvaćena u vrtlog razvoda, a svrha naše škole je da se pokaže roditeljima kako pomoći djeci da kroz razvod prođu na što mirniji i bezbolniji način, istakle su psihologinje

Matulji - U 13.toj epizodi Pink Parlaonice by Ivana Grabar razgovaralo se o razvodu i odnosima nakon razvoda, s posebnim naglaskom na djecu. Partneri u emotivnom procesu razilaženja često zaboravljaju na djecu i njihove emocije, kao i njihovo razumijevanje što se uopće događa...

viber_slika_2022-02-15_18-27-04-978 Nataša Makarun i Tamara Žakula - Dječji dom "Tić" Rijeka

Gošće Pink Parlaonice bile su psihologinje Tamara Žakula i Nataša Makarun iz Dječjeg Doma "Tić" Rijeka.

Jeste li znali da za partnere koji su se razveli postoji "Škola za razvedene roditelje" kao i stručna pomoć koja im pomaže kako se nositi u tim teškim emotivnim situacijama s posebnim naglaskom na one najosjetljivije, djecu?

U Rijeci postoji "Škola za razvedene roditelje", potpuno besplatan program namijenjen rastavljenim partnerima. Ovu školu tj. program već dugi niz godina organizira i provodi Dječji dom "Tić" iz Rijeke, a gošće Pink Parlaonice bile su psihologinje upravo iz tog Doma gđa Tamara Žakula i gđa Nataša Makarun, stručnjakinje koje rade na ovom programu i koje o djeci razvedenih roditelja kao i odnosima nakon razvoda znaju zaista puno.

viber_slika_2022-02-15_18-43-53-254 Škola za razvedene roditelje u Pink Parlaonici

-U našoj "Školi za razvedene roditelje" roditeljima se daje psihološka potpora, kao i informacije koje im trebaju, ali primarno potpora, rekla je psihologinja Tamara Žakula. U Primorsko-goranskoj županiji govori se o brojkama da je svaki drugi par razveden, a prema istraživanjima i našoj praksi svaki treći brak je visoko konfliktan. Znači, to su oni brakovi tj. razvodi gdje se roditelji zapravo razvode na način koji je pun konflikata, neprimjerenih odnosa - njihovih međusobno, a onda i prema djeci. Jasno da djeca koja žive u takvim uvjetima imaju puno više poteškoća nego djeca koja prolaze razvod svojih roditelja na jedan miran i primjeren način gdje se roditelji brinu o njihovim potrebama, nastoje to na jedan prihvatljiv način i s djecom porazgovarati, pružiti im podršku i staviti djecu u fokus, istaknula je psihologinja Tamara Žakula.

viber_slika_2022-02-15_18-27-04-918 Nataša Makarun i Tamara Žakula - Dječji dom "Tić" Rijeka

-Postoji dobar razvod kada se roditelji razvedu na miran način i pri tome dijete na najmanji mogući način bude zahvaćeno eventualnim sukobima roditelja. Djeca koja dolaze kod nas na savjetovanje najčešće dolaze u situaciji kada taj razvod nije dobar nego kada jedna od roditelja uvidi potrebu da se s djetetom porazgovara i poradi na razvodu roditelja. Djeca su najčešće uhvaćena u taj cijeli vrtlog koji se događa u razvodu. Naravno da ima i lijepih primjera razvoda i to i je svrha i poanta naše škole da se roditeljima pokaže kako djeci pomoći da kroz razvod prođu na što mirniji i bezbolniji način, rekla je psihologinja Nataša Makarun.

Ako vam je ova tema bliska ili poznajete nekoga tko je u fazi razvoda, svakako mu pošaljite link ove epizode Pink Parlaonice koju donosimo u nastavku. Pogledajte emisiju.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...