[VIDEO] Sutra se otvara Sajam karijera u turizmu

Autor: Marin Aničić 22.11.2022

Prema riječima ravnateljice Ugostiteljske škole Sajam započinje sutra, 23. studenog i traje do 25. studenog na lokaciji Grand hotela Adriatic.

Rijeka - U prostorima Primorsko-goranske županije održana je konferencija za medije na temu projekta 'RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu' i najavu nadolazeće aktivnosti u sklopu projekta 'Sajam karijera u turizmu - prilika za povezivanje učenika s tržištem rada'.

Uvodno je o tijeku Projekta izvijestila pročelnica Upravnog odjel za odgoj i obrazovanje PGŽ, mr.sc Edita Stilin koja je navela kako je na području RH imenovano ukupno 26 regionalnih centara kompetentnosti u različitim sektorima te cilj ovog Projekta je uspostava programskih i kadrovskih uvjeta Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) u sklopu Ugostiteljske škole Opatija kao centra izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te cjeloživotnog učenja u podsektoru ugostiteljstvo i turizam.

Projekt je pokrenut sa svrhom prevladavanja specifičnih problema identificiranih unutar postojećeg sustava strukovnog obrazovanja i stvarnih potreba ciljnih skupina (učenici, odgojno-obrazovni radnici i odrasli polaznici istog), vodeći računa o interesima i potrebama učenika s poteškoćama i invalidnim osobama, a u skladu sa zahtjevima tržišta rada i akademskim dosezima.

Predstavnike medija o nadolazećim aktivnostima u sklopu projekta detaljno je informirala ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija, Sibila Roth.

Ugostiteljska škola Opatija kao regionalni centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, u sklopu provedbe projekta „RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu“ organizira Sajam karijera u turizmu. Prema riječima ravnateljice Ugostiteljske škole Sajam započinje 23. studenog i traje do 25. studenog 2022. u Opatiji, na lokaciji Grand hotel Adriatic. Cilj sajma je povezivanje Ugostiteljske škole Opatija i tržišta rada, odnosno povezivanje učenika s gospodarstvenicima te informiranje učenika o njihovim mogućim prvim poslovnim koracima nakon završetka srednjoškolskog strukovnog obrazovanja. Očekuju se brojni učenici i nastavnici te razni izlagači iz sektora ugostiteljstva i turizma s područja Liburnije i šire. Neki od izlagača su Hilton Rijeka Costabella Beach Resort&Spa, Katarina Line, Valamar Riviera, Aminess Hotels, Restoran Roko, Grand hotel Adriatic, Milenij Hoteli, LRH Liburnia Riviera Hoteli d.o.o., Restoran Ružmarin, Jadranka Lošinj, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te Hrvatski zavod za zapošljavanje. Bitna značajka sajma je kroz okrugli stol i radionice s gospodarstvenicima, obuhvatiti temu poboljšanja uvjeta i kvalitete praktične nastave u ugostiteljskim objektima te stvoriti početne uvjete prema stipendiranju učenika od strane gospodarstva. Također će se na sajmu predstaviti i idejni koncept karijernog centra za učenike, održati radionice za učenike (osobno brendiranje na društvenim mrežama, poduzetničke vještine za učenike – Step Ri, predstavljanje mjera HZZ-a za zapošljavanje mladih i mogućnost korištenja vaučera u sustavu obrazovanja odraslih) i održati radionice pedagoško-didaktičkog usavršavanja mentora kod poslodavaca, napomenula je Roth.

VIDEO

Osigurana bespovratna sredstva EU

Nositelj projekta je Ugostiteljska škola Opatija, a financiran je bespovratnim sredstvima u iznosu od 58.683.119,88 kuna iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Razdoblje provedbe projekta je od 1. travnja 2020. do 1. prosinca 2023. godine. Primorsko-goranska županija se aktivno uključila u financiranje navedenog Projekta te osigurala dodatna sredstva za realizaciju navedenog.

Projektni partneri diljem regije
Upravljanje Centrom provodi se kroz rad Upravljačkog odbora koji vodi Ugostiteljska škola Opatija, a u radu sudjeluju predstavnici svih partnera: Primorsko–goranska županija, Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir (Krk), Srednja škola Ambroza Haračića (Mali Lošinj) te Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac. Ostali projektni partneri su Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Znanstveno tehnologijski park Step Ri d.o.o. (Rijeka), Obrtničko učilište–ustanova za obrazovanje odraslih Zagreb i gospodarski subjekti: Katarina Line d.o.o. (Opatija), Valamar Riviera d.d., Jadranka turizam d.o.o. (Mali Lošinj) i IV-ER-KONTEX-VATROGASNE CIJEVI d.o.o. (Karlovac) kao predstavnici sektora.

Više sa portala poduckun.net ...