[VIDEO] Vesna i Damir Martinčić prosvjedom pred zgradom grada ukazali na problem privatne gradnje zida na javnoj površini

Autor: Marin Aničić 29.10.2022

martincic_zatka_prosvjed_grad_opatija__2_

Što su sve prosvjednici ispričali o ovom slučaju koji traje već pet godina pogledajte u našem video prilogu.

martincic_zatka_prosvjed_grad_opatija__1_

Opatija – Ispred zgrade Grada Opatije jučer su prosvjedovali Vesna i Damir Martinčić. Razlog prosvjeda je sporni zid koji je susjed izgradio na parceli Grada Opatije. Bračni par Martinčić je ovaj predmet dao na sud te su izgubili parnicu, a kako nam objašnjavaju te susjede bi trebao tužiti Grad Opatija.U svom istupu optužili su grad Opatiju za ignoriranje njihovog problema te navieli da ih gradonačelnik Opatije nije primo na razgovor. No, svoju stranu priče o ovom sporu iznio je gradonačelnik Kirigin.

martincic_zatka_prosvjed_grad_opatija__1_

- Dobro sam upoznat s problemom naših sugrađana, bračnog para Martinčić, koji su ponovo iskazali nedavnim istupom ispred zgrade Grada Opatije. Radi se o narušenim međususjedskim odnosima privatnih osoba na koje Grad Opatija ne može utjecati, niti postoji radnja koju bi gradska uprava mogla poduzeti kako bi udovoljila zahtjevu gospođe Vesne Martinčić. U odnosu na sporni zid vršeno je više mjerenja, o čemu postoji pisana dokumentacija. Tako je iz Skice premjeravanja iz 1971. vidljivo da je stvarnu i postojeću među činio dijelom suhozid, dijelom zid. Isto je potvrđeno i mjerenjima iz 1993. i 1999. Po prijavi gospođe Martinčić izvršeno je geodetsko snimanje i 2017. te je opet potvrđeno da nije došlo do uzurpacije javnog puta i da postojeći zid na terenu predstavlja međni zid između dvije katastarske čestice. Iste godine, uz suglasnost vlasnika susjedne čestice, izvršeno je uklanjanje dijela zida u duljini od 1,30 metara kako bi se omogućila bolja preglednost i prometna sigurnost. Upravo najsporniji dio zida na čijem uklanjanju inzistiraju bračni par Martinčić se nalazi na parceli njihovih susjeda s kojima su u zavadi. Oko ovog zida vodio se i sudski postupak koji je pravomoćno okončan odbacivanjem tužbe obitelji Martinčić. Grad Opatija nema ingerencija kojima bi ispunila zahtjev Damira i Vesne Martinčić za pravim nacrtom za katastarsku česticu k.č. 2004 i potvrdu o ispravnosti i točnosti prikaza na katastarskom planu, već taj zahtjev mogu ostvariti samo u uredu za katastar koji je pod ingerencijom države. Sve ove informacije usmeno su prenesene bračnom paru Martinčić s kojima sam održao dva sastanka u proteklih godinu dana, a zatim i ponovo prije dva dana u pismenom odgovoru putem elektronske pošte na njihov upit. Jednako kao u ranijim prilikama, bio sam spreman ponovo razgovarati s gospođom Vesnom Martinčić i gospodinom Damirom Martinčićem, no u trenutku kada je gospodin Martinčić tražio prijem bio sam na unaprijed dogovorenom sastanku, a nakon toga, kada sam se spustio razgovarati s njime, već je bio otišao te se kasnije u poslijepodnevnim satima zajedno sa suprugom kratko pojavio kako bi zajedno dali izjave za medije. Iako Grad Opatija nije nadležna niti za katastarske nacrte niti može posredovati u sudskim sporovima između sugrađana, uvijek smo za sve građane Opatije otvoreni za razgovor, savjet, kao i upućivanje na nadležnu „adresu“ za njihove potrebe. U ovom slučaju možemo samo pozvati sugrađane da međusobni privatni spor riješe mirnim putem, dogovorom sa susjedima i zajedničkim radom na ostvarivanju dobrih međuljudskih odnosa, poručio je gradonačelnik Fernando Kirigin.

Što su sve prosvjednici ispričali o ovom slučaju koji traje već pet godina pogledajte u našem video prilogu.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...