[VIDEO/FOTO] Eko katastrofa u Medveji: Mještani uz pomoć Dezinsekcije prionuli čišćenju

Autor: Marin Aničić 15.11.2022

oneciscenje_medveja_ciscenje_2022__3_

Franković je napomenuo i da nemaju puno vremena jer je sutra najavljena jaka južina te bi se ta nafta mogla još dublje umiješati u pijesak i oblutke te bi ju teže ili gotovo nemoguće bilo odstraniti.

oneciscenje_medveja_ciscenje_2022__8_

Medveja – Jedna od najljepših plaža na Kvarneru, ona u Medveji, 'žrtva' je onečišćenja koje se dogodilo u Riječkom zaljevu. Kruta nafta, katran onečistila je plažu Medveja slijepivši se s kamenčićima te ju je vrlo teško čistiti. Nekolicina Medvejana i djelatnici Dezinsekcije Rijeka čiste plažu pomoću lopatica tako da odstranjuju oblutke slijepljene naftom, a tvrde da je to i jedini način. Jedan od aktivnih mještana, Nikola Franković ispričao nam je da su, nakon što se jučer ujutro proširila vijest o zagađenju medvejanske plaže te plaže Peharovo, odmah obavijestili sve nadležne službe preko 112 centra. Niti jedna služba jučer nije izašla na teren, a kako jučer nije bilo nikakvih reakcija danas su obavijestili Lučku kapetaniju koja je odmah reagirala te su vrlo brzo došli u Medveju.

oneciscenje_medveja_ciscenje_2022__9_

Oko 13 sati svi slobodni stanovnici su se organizirali skupa s Dezinsekcijom Rijeka kako bi uklonili te nakupine nafte s plaže. Franković je napomenuo i da nemaju puno vremena jer je sutra najavljena jaka južina te bi se ta nafta mogla još dublje umiješati u pijesak i oblutke te bi ju teže ili gotovo nemoguće bilo odstraniti. Pretpostavljaju da će se zajedno sa naftom morati otkloniti oko 3 kubika kamenja koje će Dezinsekcija Rijeka potom zbrinuti.

Podsjetimo, prošle srijede došlo je do onečišćenja mora i obale na prostoru od Termoelektrane Rijeka – HEP proizvodnja d.o.o. (TE Rijeka), do plaže Mikulova kava, čiji je uzrok prema dostupnim informacijama dobivenim od nadležnih službi s terena, izlijevanje naftnih derivata iz postrojenja TE Rijeka, a upravo se u navedeno onečišćenje 'upire prstom' kao razlog naftnim mrljama diljem Kvarnera i Riječkog zaljeva.

I dok se traže odgovorni za ovu ekološku katastrofu, mještani Medveje primjerom pokazuju kako se voli i čuva vlastiti kraj. Bravo!

VIDEO

Medvejani i djelatnici Dezinsekcije čiste plažu Medveja od katrana

Više sa portala poduckun.net ...