[VIDEO/FOTO] Halubajski zvončari održali tradicionalni pohod va Kastav

Autor: Nikola Cvjetović 28.02.2022

halubajski_zvoncari_pohod_kastav_2022__36_

Domaćini iz Kastva i ove godine priredili su im prigodan doček uz nastup Tria Asi, a po užance okupio se i veliki broj posjetitelja.

halubajski_zvoncari_pohod_kastav_2022__33_

Kastav – Tradicionalno na Pusni pundejak stanovnici grada na brege dočekali su Halubajske zvončare na Trgu Matka Laginje. Nakon što su se skupili u kolo, zaglušujućim zvonjenjem rastjerali su zimu i sve zle duhove te navijestili skori dolazak proljeća. Domaćini iz Kastva i ove godine priredili su im prigodan doček uz nastup Tria Asi, a po užance okupio se i veliki broj posjetitelja.

halubajski_zvoncari_pohod_kastav_2022__7_

Inače ovaj današnji pohod na Kastav je jedan od tri pohoda koje Halubajski zvončari naprave od pusne nedeje do Pusta. Za ljubitelje tradicije sutra je posljednji dan ovogodinjeg pusta kada će imati prilike pogledati pohod Halubajskih zvončara, ali i pogledati ceremoniju paljenja pusta u centru Viškova u večernjim satima.

VIDEO

U svom ophodu zvončari obilaze po dvadesetak sela dnevno, zaustavljajući se u svakom selu na okrijepi i druženju sa stanovnicima i posjetiteljima što pridonosi očuvanju ove „žive tradicije“. U tri dana ophoda zvončari obiđu više od 50 sela i zaselaka Halubja i Kastavštine.

Za kraj dodajmo da su Halubajski zvončari, kao i njihov pokladni pohod, proglašeni kulturnim nematerijalnim dobrom od značaja za Hrvatsku, te su upisani u Registar kulturnih dobara Hrvatske. Ponosni su i na međunarodno priznanje UNESCO-a, koji ih je uvrstio u svoju reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta ustanovljenu Konvencijom o zaštiti nematerijalne kulturne baštine u 2003. godini.

Halubajski zvončari održali tradicionalni pohod va Kastav

Više sa portala poduckun.net ...