[VIDEO/FOTO] Halubajski zvončari započeli s tradicionalnim obahajanjem

Autor: Nikola Cvjetović 12.02.2024

Fotogaleriju i video prilog koji smo snimili u Saršonima pogledajte u nastavku teksta...

Marčelji - Halubajski zvončari na Pusnu nedeju započeli s tradicionalnim obahajanjem. Prvi od tri tradicionalna ophoda započeo je u Marčeljima, a nakon obilaska Garića, Saršona i brojnih ostalih zaseoka spustili su se preko Mladenići, Petrci do Tibljaša i Škurinja, da bi u večernjim satima zaključili Riječki karneval.

Na Pusni pundejak, 12. veljače Halubajski zvončari idu na ophod po selima zapadne Kastacštine i u grad Kastav.

- Po užance ćemo jih čekat na Trge Matka Laginje od polna i pol na daje uz Trio Asi. Zvončari očekujemo na uru i pol zapolne, najavili su iz Kastva.

Na Pust,odnosno u utorak, kad i zaključuju svoje trodnevno obahajnje u večernjim satima spalit će pusta u centru Viškova.

- Humanitarnu 'notu' ovogodišnjem pustu dat će Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje. Na Brege, u centru Viškova, 13. veljače već od 14 sati vrijedni obrtnici za sve posjetitelje pripremat će domaće fritule, čaj i kuhano vino koje će se prodavati po simboličnim cijenama. Svi prilozi od prodaje idu prema humanitarnoj akciji pokrenutoj za liječenje Antonia Širole koji boluje od multiple skleroze. Uz veselo društvo meštrice Miće Maje, kraljice Halubajskog karnevala Une Tadić, kao i maškara, izvući će se zvončarska tombola (17.30 sati) i pokazati sretne dobitnike vrijednih nagrada. Upravo dolazak Halubajskih zvončara na Brege označava finale pusnih događanja. U velikoj završnici, od 18 sati, Pust će biti okrivljen za sve što je pošlo po zlu protekle godine i, uz gromoglasnu zvonjavu, spaljen. Meštrica Mića Maja zatim će vratiti općinski ključ, simbolizirajući tako kraj vladavine maškara. Pridružite nam se na Brege u centru Viškova i ne propustite veliko finale pusnih događanja!, poručili su organizatori.

VIDEO

Halubajski zvončari započeli s tradicinalnim obahajanjima

Više sa portala poduckun.net ...